Природозащитници спряха Океанариума

Техните притеснения са, че в района ще има силно шумозамърсяване, което ще прогони птиците

Еколози от сдружение "Агалина" скочиха срещу проекта за Океанариум в Бургас. Те се притеснявали, че в парк “Езеро” освен воден аткрацион, ще има хотелска част, спа център, търговски комплекс и дискотека.

Всичко това, според тях, създавало предпоставки за сериозно шумово замърсяване, а предвид факта, че Атанасовското езеро е съвсем наблизо съществувало и реална опасност за прогонване на птиците. 

От сдружението още в края на февруари са обжалвали процедурата за отдаване на концесия на въпросните 117дка в парка и на практика са стопирали проекта, чиято пълна документация в момента се разглежда от Комисията за защита на конкуренцията, която трябвада се произнесе по случая.

Оттам ще направят проучване на екологичния анализ за защитена зона "Атанасовско езеро". Той е изготвен от община Бургас в актуалните срокове, но проблемът е че експертът ангажиран с него е с изтекли права от октомври 2012 година, а оценката е направил през януари 2013 година. Очаква се Комисията да преразгледа случая и да се произнесе.