И ДПС върна папката на Плевнелиев

Така се отваря пътят за съставяне на служебно правителство

ДПС върна пручвателния мандат за съставяне на правителство, връчен на лидера на партията Лютви Местан от президента Росен Плевнелиев.

След ГЕРБ и БСП, движението на Сокола е третата парламентарна сила, която отказва да състави кабинет в това Народно събрание, след подадената оставка от правителството на Бойко Борисов.

Така се отваря пътят за съставяне на служебно правителство от президента Плевнелиев.

Най-ранната дата, на която може да бъде назначено, а и да бъде разпуснато Народното събрание, е 13 март, поясни днес държавния глава.

Така според него ще бъде спазен предвиденият в Конституцията максимален срок от два месеца между датата на разпускане и датата на изборите.

"Както вече заявих, за да нямаме избори на Цветница и Великден, изборите ще се проведат на 12 май", затвърди решението си Росен Плевнелиев.

Служебният кабинет се назначава от държавния глава в хода на ясна конституционна процедура и разпускане на Народното събрание.

Основни характеристики на служебното правителство е неговият временен характер (по условие то не може да просъществува повече от три месеца – до провеждане на избори и излъчване на ново правителство), както и ограничените му функции, сведени до решаване на текущи въпроси и провеждането на избори.

След 89-та година у нас са действали две служебни правителства – на Ренета Инджова и на Стефан Софиянски.

Дейността на служебното правителство се прекратява със съставянето на нов Министерски съвет от новоизбраното Народно събрание.

Очаквйте подробности!