И Станишев върна мандата

Утре Плевнелиев обявява датата на парламентарните избори

Лидерът на БСП Сергей Станишев върна мандата за съставяне на служебно правителство, връчен му от президента Росен Плевнелиев.

Съгласно процедурата в Конституцията на Република България, държавният глава връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на втората по големина парламентарна група в Народното събрание, след като първият беше върнат от ГЕРБ.

Въпреки призива на Борисов левицата и ДПС да съставят правителство до изборите, червените бяха категорични и върнаха мандата на президента. Същата позиция изразиха и от ДПС – третата политическа сила, която държавният глава вече посочи, че ще получи предложението да формира кабинет в петък.

Ситуацията в страната, почтеността към гражданите изискват провеждане на извънредни парламентарни избори. Народът трябва да определи на кого има доверие, обяви след слещата лидерът на БСП.

"Независимо как ще протекат извънредните парламентарни избори аз няма да бъда следващият министър-председател на България", категоричен бе Станишев и посочи, че властта за него не е самоцел.

От своя страна след срещата президентът Росен Плевнелиев за пореден път поиска Народното събрание да продължи своята работа.

"ПГ на КБ многократно заяви, че настоящият парламент е изчерпал възможностите си за съставяне на правителство и днес те върнаха мандата за съставяне на правителство. Конституцията в член 99 предвижда президентът да връчи мандат за съставяне на правителство на друга парламентарна група. След като първите две върнаха мандата, вървим по процедура", разясни Плевнелиев.

"Апелирам отново НС да продължи своята работа. Всички трябва да подходим отговорно, да предложим конкретни мерки. Благодаря за консенсуса, който постигнахме вчера и за позицията на г-н Станишев днес, както и вчера на КСНС, която излъчи и демонстрира", заяви президентът.

Той обеща, че утре ще посочи конкретната дата за провеждане на изборите. "Утре в обръщението към нацията ще чуете ясни послания и конкретика - накъде вървим и какво трябва да се направи, както от правителството в оставка, така и от парламента в останалите дни", каза Плевнелиев.

Вчера след Консултативния съвет по национална сигурност стана ясно, че страната ни усилено върви към предсрочен вот, чиято дата обаче все още не е ясна.

"Ще преценя в кой момент и кога да посоча точната дата на провеждането на изборите. Те ще бъдат в периода, който беше постигнат като компромисен  - в края на април - средата на май. Конкретна дата очаквайте скоро", обяви Плевнелиев.
По неофициална информация датата за предсрочния вот ще бъде 12 май.