Мъже с токчета търчат по Витошка

Демонстрацията ще е срещу насилието над жени, изнасилванията и сексуалния тормоз

Първото българско издание на международната инициатива „Извърви километър в нейните обувки” ще се състои на 9 март в София, обявиха днес организаторите от Българския Червен кръст, Българския хелзинкски комитет и Фондация „Ресурсен център – Билитис”, съобщава Фокус.

 

„Walk a mile in her shoes” е международна инициатива, започнала през 2001 г. На тези демонстрации мъже, обути в женски обувки, привличат медийното и общественото внимание върху насилието над жени, изнасилванията и сексуалния тормоз.

 

Всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие, a четвърт милион българки са ставали обект на сексуален тормоз. Инициативата иска да информира както за реалната ситуация в страната, така и за предлаганите услуги за пострадалите.

 

В събота, „Извърви километър в нейните обувки” тръгва в 12.00 часа от "Аптека" (кръстовището на булевардите „Витоша” и „Патриарх Евтимий” в София).

 

„Има една стара поговорка: „Не можеш наистина да разбереш някого, докато не повървиш една миля в неговите обувки”. Kаним мъжете да покажат солидарност, като шестват в дамски обувки по бул. „Витоша” на 9 март, подкрепяйки правата на жените и насочвайки вниманието към домашното и сексуалното насилие”, каза Стана Илиев, един от организаторите на шествието в събота.

 

За шествието са осигурени женски обувки в големи размери, но организаторите призовават участниците, ако имат възможност, да вземат чифт от своя приятелка/сестра/майка.

 

Десетки хиляди мъже по света са участвали в шествията до момента.

 

Страницата на българското издание на инициатива във Facebook: https://www.facebook.com/InHerShoesBG
Снимки от международни издания: http://www.flickr.com/photos/walkamileinhershoesinternational/