Връща ли се Никола Саркози във властта?

Бившият френски президент не крие, че може да се завърне в политиката

Бившият френски президент Никола Саркози намекна, че може да се завърне в политиката, не само воден от желание за власт, но и от чувството си за дълг към френския народ.

Той заяви пред френските медии, че вероятно няма друг избор освен да се завърне.

"За съжаление ще дойде време, когато въпросът вече няма да е "Искате ли?", а "Имате ли друг избор? В този случай вече няма да мога да казвам: "Щастлив съм, водя дъщеря си на училище, ходя на конференции по цял свят. В този случай от мен ще се изисква да се върна. Не защото го искам, а воден от дълга, единствено заради Франция".

Десният Саркози беше победен на изборите през май от социалистическия президент Франсоа Оланд и се оттегли от политиката след петгодишен мандат. Тогава той заяви, че иска да прекарва повече време със съпругата си, бившата манекенка Карла Бруни, и новородената си дъщеря Джулия.

Оттогава неговата дясна партия Съюз за народно движение не успява да му намери наследник, разкъсвана в избора си между бившия премиер на Саркози Франсоа Фийон и лидера на партията Жан-Франсоа Коп.

Изявлението на бившия президент идва в момент, когато регистрира рекордно ниско одобрение, тъй като не успява да съживи изпадналата в застой икономика на Франция и да спре нарастващата безработица.

Изследване на института ИФОП, публикувано тази седмица, показа, че Оланд се ползва с одобрение от едва 37%, спад с 6 на сто спрямо миналия месец.