Пламен проля своята кръв. Този човек имаше кауза!

Бойко Борисов с откровения за протестите, свършеното и какво трябва да се прави оттук нататък

Единствената причина да подадем оставка е да не се пролее и капка кръв. И затова днес мотивът за траура е този, че този човек, Пламен, който е от протестите, проля своята и затова сме го взели като решение.

Това казва министър-председателят в оставка Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание, става ясно от публикуваната стенограма.

"Защото той имаше кауза, и затова вчера взех това решение, което вие подкрепихте, разбира се, да обявим днес ден на траур. Такива има, мисля, два случая, в които е обявявано за един човек траур в държавата.

Този човек имаше кауза. Аз много внимателно слушах, когато говореха неговите приятели. Не го познавам, но този човек е отишъл да търси някаква справедлива кауза, това, което всъщност ние винаги сме искали.

Властта е на хората, те излъчват управлението, то трябва да бъде такова, че хората да са доволни. Това можем да направим само в този момент за него. А оттук нататък всички други да си направят изводи", допълва Борисов.

Премиерът в оставка твърди, че това, което е направило неговото правителство, един ден ще бъде оценено от хората.

"Това, което не можахме да направим, трябва бързо да вле в програмите ни, конкретно две неща: заетост и доходи. Това, че правим спортни зали, това, че правим метро, това, че правим магистрали, това, че правим жп линии, пречиствателни станции, училища, детски градини, паркове – няма кой да не го признае. Доходи и увеличаване на заетостта. Това са двете неща.

Да, ще кажете, това е много вляво - такъв е животът. Не може човек, който е без работа, да излезе и да му харесва паркът, не може. Това трябва да ни е в ума и в програмите", отсича Бойко Борисов

Примерът пита министрите си и защо БСП и ДПС не са съставили правителство, а са върнали мандатите.

"Твърдят, че могат. Това, че БСП и ДПС отказаха мандата, е много голям знак", смята той.

"Чух един бивш общински съветник – не искам да му казвам името дори, сега депутат - да говори, че било невъзможно да се работи няколко месеца без парламент, ако направят правителство.

Първо, ние им казахме, че ще им оставим депутатите и щяха да имат и парламент. Второ – точно, когато той беше общински съветник, аз бях кмет на София, с 61 чужди общински съветници, с нито един в градския парламент, сиреч, премиер без нито един депутат в парламента.

Изкарах така близо две години, защото такъв беше законът, и се работеше. След това хората отново ме преизбраха. Те можеше да спрат хаоса, който се възцари вследствие на това, че всички отказват властта.

От какво ги е страх? Нали имаха програма, имаха кабинет в сянка, нали казваха: ние веднага започваме да разкриваме работни места! Що за безотговорност е това? Ако могат да ги разкрият, защо не ги разкрият сега, а чак юни. Защо хората да не работят дотогава, ако, разбира се, могат да ги разкрият", завършва Бойко Борисов.