В памет на Пламен

Днес е обявен за Ден на национален траур

6 март е обявен за Ден на национален траур във връзка със смъртта на самозапалилия се Пламен Горанов.

След поредни дни и седмици на масови протести дойде и денят 20 февруари, когато един от протестиращите - 36-годишният Пламен Горанов в ранната сутрин се самозапали пред сградата на Община Варна.

Той носел плакат с искане за оставката на кмета, който след инцидента бил скрит от един от притеклите се на помощ охранители на кметството.

"Оставка на Киро и целия Общински съвет до 17 часа на 20 февруари 2013 година" – са думите, изписани на плаката, който Пламен държал при самозапалването си на това място.

Пламен почина на националния ни празник - 3 март около 20 часа. В събота вечерта – 2 март положението на Пламен се е влошило рязко. Дотогава е бил поддържан в медикаментозна кома, а няколко дни е дишал самостоятелно.

На 6 март, в 11, 30 часа, в храм "Света Петка" във Варна ще бъде поклонението пред тленните му останки. След това той ще бъде изпратен в София за кремация.

На извънредна сесия на общинския съвет във Варна се очаква кметът на града Кирил Йорданов да каже дали ще си подава оставката. Преди дни, още преди Пламен да почине, Йорданов каза, че ако самозапалването на Пламен е станало заради някакво действие или бездействие на кмета, то той щял да си подаде оставката.

Bulgariautre.bg припомня, че само 6 дни, след като Пламен Горанов се самозапали 53-годишният Венцислав Василев се самозапали в сградата на община Раднево. Инцидентът стана около 15:30 часа. Мъжът до ден днешен е в много тежко състояние и е транспортиран в Клиниката по изгаряния в Пловдив.

Първият случай на самозапалил се човек е от 18 февруари тази година. Тогава отчаян от живота млад мъж се запали в центъра на Велико Търново на бул. "България". Той се заля с бензин на пешеходна пътека и се подпали със запалка.