Адвокатка на Кела: Страхувам се за семейството си

Пламен Дишков остава зад решетките, решиха апелативните магистрати

Проблеми с прокуратурата, железен натиск и страх за семейството си, това бяха мотивите на Пенка Мутафчиева, адвокат на Пламен Дишков - Кела, да коментира пред медии поредното дело, с което защитата настоява за промяна в мярката му за неотклонение.

Както Burgasutre вече писа в едно от предните заседания бе представена съдебно-медицинска експертиза, в която се посочва, че видният клиент на бургаския затвор страда от коксартроза. Според заключението на съдебния лекар той трябва да бъде опериран. Оказа се обаче, че условия за това няма, поради което защитата настоя Кела да бъде освободен от затвора.

Искането обаче бе отхвърлено от окръжните магистрати и така делото стигна до апелативния съд. И днес адв. Пенка Мутафчиева наблегна на здравословното състояние на клиента си и острата нужда от лечение. В подкрепа на тезата си, че той трябва да бъде освободен, тя обяви, че е получено писмо от затворническата болница в София, в което се казва, че те не разполагат с апаратура, а могат да приложат единствено медикаментозно лечение, както и елементарен курс по физиотерапия.

Юристката допълни, че цялостният курс на лечение може да се осъществи в болница "Св. Пантелеймон" и поиска от магистратите да задължат разследващия орган и прокуратурата да  разрешат провеждането му. Тя остави на магистратите да преценят дали да наложат на клиента й домашен арест или да го освободят под парична гаранция.

Юристката настоя още съдът да се произнесе по наложената от окръжните магистрати 2-месечна забрана за промяна на мярката.

Наблюдаващият прокурор Димитър Диамандиев категорично се противопостави на исканията и напомни, че Кела е обвинен по най-тежкия член от закона. Според държавното обвинение съвсем обосновано е и заключението, че той може да се укрие. "Не бива да се забравя и че той има издадена присъда за същото това престъпление и единствената причина да сме тук е, че тя е задочна и не бива да му се отнема правото на защита", изтъкна още прокурор Диамандиев.

В крайна сметка съдът реши да остави Кела зад решетките.