Молят омбудсмана да склони за премиер

Президентът оглежда БАН и университетите за министри, харесал генерал от запаса за МВР

Президентът Росен Плевнелиев продължава да преговаря лично с омбудсмана Константин Пенчев за поста служебен премиер, научи "Стандарт" от източници на "Дондуков" 2. Държавният глава смята, че видният юрист е решителен и отговорен.

Освен това отговаря на изискването да не е от средите на бизнеса и политиката. Одобряват го както партиите и предприемачите, така и протестиращите. Финалните разговори с онбудсмана щели да се състоят на четири очи до неделя.
Все още не са отпаднали окончателно посланичката ни в Швейцария Меглена Плугчиева и Румяна Кючукова, член на борда на директорите на Световната банка.

Като резервен вариант обаче Плевнелиев сондирал и учени икономисти от БАН и университетите у нас. Вече се завъртя името на проф. Гарабед Минасян от Икономическия институт на БАН. Доходите, заетостта и образованието ще са основни приоритети на служебния кабинет, подчерта Плевнелиев и при срещите си в Брюксел.

В коридорите на властта се говори, че с пост в служебния кабинет може да се сдобие социологът Антоний Гълъбов, който активно участва в подготовката на Обществения съвет към бъдещото правителство. Напоследък той е често на "Дондуков" 2, твърдят оттам. Уважаваме го като експерт, но кого представлява той, попитаха след консултациите при президента преди седмица протестиращите.

За вътрешен министър държавният глава засега се е спрял на генерала от запаса Никола Динев, бивш шеф на инспектората на МВР, пенсионирал се по времето на Богомил Бонев. В момента той консултира като експерт неправителствени организации. 
Единственото сигурно около новия кабинет е, че българският еврокомисар Кристалина Георгиева няма да става служебен министър-председател, стана ясно от думите на Плевнелиев преди ден в Брюксел. Там лидерите на Европа изразиха пълната си подкрепа към държавния глава за предстоящото съставяне на служебния кабинет, независимо кой ще го оглави. 
"Не завиждам на господин президента. Познавам много добре действащите лица в България като добрия ми приятел Сергей Станишев, Ахмед Доган, Бойко Борисов и Меглена Кунева. И наистина не му завиждам за трудната задача, пред която е поставен", заяви шефът на Европарламента Мартин Шулц по повод избора на служебен премиер.
За Брюксел е важно след изборите да бъде съставено стабилно правителство, което да води политика на растеж и да се справи с безработицата, стана ясно след работните срещи на Плевнелиев с Шулц и с председателите на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и на Европейския съвет - Херман ван Ромпой.
"Европейският парламент ще подкрепя българския президент в действията му през следващите две седмици", категоричен бе Шулц. И обеща, че Европарламентът ще гарантира средства от бюджета на общността за инвестиции в България.
Брюксел стои зад усилията ни да спазваме конституцията и законите, обяви Плевнелиев и увери, че ще назначи в срок временното правителство. България има достатъчно професионалисти, които могат да поемат отговорност и за свършат работа в този момент от нашата история, подчерта държавният глава.
Надявам се да им бъде даден шанс, какъвто се дава на всяко друго правителство в първите 100 дни от управлението им, заяви Плевнелиев. И призова за позитивна кампания преди вота.