Омбудсманът не бил калесван за служебен премиер

Пенчев призова протестиращите да изяснят исканията си и им обеща подкрепа

Омбудсманът на републиката Константин Пенчев отрече слуховете, че ще става служебен премиер.

Той коментира: "Нямам предложение, нека да оставим президентът да си изпълни конституционните задължения. Моята работа е да бъде посредник между институциите и хората".

Според него оставката на правителството е изиграла лоша шега на хората, защото това, което е можело да се направи за дни с няколко изменения в Закона за енергетиката, сега се отлага за неопределено време напред.

"Ако не се сложи ред, хората пак ще излязат на улицата. Трябва да доведем борбата до успех", предупреди омбудсманът пред bTV.

По думите му на протестиращите им остава дълъг път за изминаване, защото са в самото начало, а оставката на правителството е отложило развитието на проблема с 3-4 месеца.

Попитан за исканията на протестиращите за свикване на Велико народно събрание омбудсманът каза, че очевидно ще трябва да преминем и през него, но трябва да сме много добре подготвени и да знаем точно какво искаме да направи това събрание.

Той подчерта, че в една европейска държава няма как да стане така, че да няма никакви партии, както настояват протестиращите.

"Нека  да си напишат исканията и аз заявявам, че ще ги поддържам", подчерта Константин Пенчев.