Делото "Кокаинови крале" започна, Брендо пак на съд

Евелин Банев днес застава пред италианския съд

Започна делото срещу международната група за наркотрафик "Кокаинови крале" в Милано, Евелин Банев – Брендо застава пред италианския съд.

 

47-годишният Евелин Банев бе задържан в Созопол на 16 май 2012 г. в рамките на международната полицейска операция "Кокаинови крале".

Задържани бяха 30 души, от които 12 са италиански граждани, един словенец, един румънец, един грузинец, а останалите - българи.

 

Българският съд реши да екстрадира Банев в Италия, а властите там се задължиха да го върнат на родна земя, за да се яви на заседание по дело за пране на пари.

Софийския градски съд вече го осъди на 7 години и половина затвор за организирана престъпна група и пране на над 21 млн. лева, които му бяха отнети.

През февруари, 2013 имаше втора европейска заповед за арест на Брендо, този път от съд в Букурещ, за това, че Банев и Радослав Атанасов са участвали в пренасянето на пратката с 50 килограма кокаин, заловена от Румъния.

Връщането на Брендо в България заради европейската заповед за арест, трябва да стане през март. Това обаче зависи от италианските власти.

Припомняме ви, че 10-годишната дъщеря на Евелин Банев-Брендо беше отвлечена на 5 март сутринта в квартал "Бояна", на път за училище, а шофьорът й прострелян.

Вчера главният прокурор Сотир Цацаров коментира случая: "Не мисля, че може да има нова вълна от отвличания. Нямам основание да смятам, че професията "похитител" се завръща".

Той обясни, че по отвличането на Лара Банева се работи изключително активно.

"Не става дума дали е отвлечена дъщерята на Евелин Банев - Брендо, отвлечено е дете в София, отвлечено е по най-бруталния начин и ние трябва да вложим цялата си енергия, за да осъществим изключително активно разследване, нещо, което правим в момента".

Цацаров отказа да коментира версиите за отвличането на детето. "Не мога да кажа заради целите на разследването коя версия е достоверна", заяви той.