800 хил. лв. за Акра, Урдовиза и разкопките в Созопол

Правителството в оставка отпуска парите за реставрация и консервация в трите ключови обекта

Над 800 хил. лв. отпусна правителството в оставка за археология и косервация на три ключови обекта на юг от Бургас, където се провеждат разкопки.

Това са средновековната крепост "Акра"  в Черноморец, северната кула на крепостната стена и в зона "Провлака" в Созопол и крепостната стена на полуостров Урдовиза – Китен.

Почти готов е планът за реставрация и консервация на крепостната стена на полуостров Урдовиза, каза за Кръстина Панайотова, ръководител на разкопките на полуостров в Китен, предаде радио "Фокус". По предварителни сведения общо за разкопки и за консервационно-реставрационни дейности за Китен ще бъдат отделени 250 хил. лв. 

"Това означава за нас, че ще имаме възможност да довършим проучвателната дейност и да се работи по консервационно-реставрационни дейности, за които сме почти готови, защото е почти готов планът за реставрация и консервация. Въпрос на дни е да бъде внесен за съгласуване.

Трябва да довършим самите проучвания, защото работихме до 15 декември и има още неща, които трябва да се допроучат, но аз съм много щастлива от факта, че ще има такова финансиране, което вече е гласувано и най-вече, че проектът за консервация и реставрация е готов. Ще направим всичко възможно да започнем максимално рано за да могат и реставрационните дейности да изпреварят активния туристически сезон", каза още Панайотова.

Тя посочи, че стената е в непосредствена близост до Международен детски лагер. Археолозите бързат да приключат с тежките дейности и да изпреварят почивката на децата, Миналата година изтече тригодишният българо-френски проект, но тази година ще бъде подписан анекс, за да бъде осигурено финансирането и през 2013-а.

"С колегите от Франция ще работим в края на юни-началото на юли на крайградските имения на Аполония Понтийска. Преди това, както и всяка друга година, ще извършим спасителни проучвания в някои поземлени имоти, които попадат на територията на Некропола на Аполония. Има заявени такива намерения от инвеститори.

Освен Некропола и крайградските имения по традиция от последните години през месец август ще проучваме на о. Св. Кирик, където работим с Фондация "Балканско наследство", които организират доброволци от цял свят за да извършат пряката работа", каза още Панайотова.