Експоприяция* и "Тухла в стената" на протеста срещу монополите

Мисия Бургас

10-03-2013, 13:22

Снимка:

авторът

Автор:

Нели Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

"Долу ръцете от БДЖ и пристанището" скандираха десетки в Бургас

Митингът събра не повече от 300 души, които обаче пламенно размахваха трибагреници и надуваха свирки

"Експоприяция* = на икономика" - този интересен лозунг предизвика всеобщото внимание на протеста срещу монополите днес. Макар и с две правописни грешки, той бе разпънат на голям плакат в ръцете на дребничка бургазлийка на средна възраст.

Тя услужливо обясняваше на всички любопитни, които запитаха какво означава странната думичка. "Това е отнемане на всичко в страната, което е било заграбено, само така ще се възстанови икономиката", уверено отговаряше жената.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ТУК

Не повече от 300-350 бургазлии излязоха на днешния протест срещу монополите, високите сметки за ток и цялата политическа система у нас. И малкото присъстващи обаче пламенно развяваха трибагреници и надуваха свирки и вовузели.

Организаторите и днес се бяха подготвили с музикално озвучение на митинга. Някои от възрожденските песни обаче, които звучаха на предните събирания, бяха заменени от още по-бунтарски парчета като "Тухла в стената".

Освен с Пинк Флоид активистите за по-добра България се надъхваха и "Не съм избягал" на Камен Воденичаров.

Организаторите обявиха, че вече са легитимни след вчерашната среща в Габрово, когато организацията им е била регистрирана под името Национална гражданска инициатива "Обществен контрол". Те обявиха, че сега на управляващите ще бъде още по-трудно да ги пренебрегват и заявиха желанието си да се срещнат с президента Росен Плевнелиев. 

След това протестиращите се отправиха на шествие по "Александровска" с познатите вече скандирания "Елате с нас, протестът е за вас" и "Всеки ден ще е така до победата".

Междувременно стана ясно, че вече върви подписката, подета в други градове още миналата седмица под името "Първи граждански референдум - за отзоваване на политици". Само за 2 дни в града са събрани над 600 парафа, а в цялата страна подписите вече надхвърляли 150 хиляди, казаха за Burgasutre ангажираните с инициативата.

* Експроприацията се отнася до конфискация на частна собственост (всякаква, не само недвижима) със заявената цел да се установи социално равенство. Представлява политически оправдано принудително разпределение на частната собственост, национализация, при която компенсация не се изплаща или тя е неоправдано ниска. 

Уикипедия, свободната енциклопедия