Никакво увеличение на цената на водата!, скочи ВМРО

Воеводите подозират, че има сливане на общи разходи с инвестиции във ВиК системата на София

Столичната община да отхвърли всякакви искания за увеличение на цената на водата в София през тази година. Това искане представиха общинският съветник на ВМРО в София Ангел Джамбазки и правният съветник на воеводите Карлос Контрера.

Съдебната борба на ВМРО срещу нередностите в дейността на "Софийска вода" ще бъде пренесенa в Страсбург, обявиха още те.

Двамата за пореден път поискаха разваляне на концесията на "Софийска вода" с общината заради неизпълнение на показателите в бизнесплана на дружеството.

Затова ВМРО настояват Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да  не одобрява поисканото увеличение с нови 14%.

"Подходът на ДКЕВР за одобряване на увеличени цени е изначално сбъркан", обяви Карлос Контрера.

"Най-голямото ни подозрение е, че милиони левове са отчитани и приемани от ДКЕВР за инвестиции, а по своята същност те не са, т.е. има сливане на общи разходи с инвестиции във ВиК системата", категоричен бе той.

През февруари 2011 г. ВМРО започна и съдебната битка срещу цената на ВиК услугите в Софияно ВАС отхвърли жалбата им като недопустима - с формулировка за т.нар. липса на правен интерес.

"Оказа се, че като граждани, като клиенти на "Софийска вода", като потребители, сме нямали правен интерес да обжалваме цената", иронично отбеляза Ангел Джамбазки.

"Това ние от ВМРО наричаме отказ от правосъдие", завърши той.