Шумов терор и боклуци сред дразнителите на бургазлии

Мисия Бургас

12-03-2013, 06:05

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бургазлии се жалват за аварии с тока и на тел. 112

Уличните котки и състоянието на старите сгради също са сред основните неща, от които се оплакваме

Състоянието на старите жилищни сгради, бездомните котки, шумовият терор и безразборното изхвърляне на отпадъци са сред най-честите дразнители, от които се оплакват бургазлии. 

Справката от приетите жалби и сигнали, които са постъпили на горещия телефон 112 показва, че ако за  2011 г. са подадени 46, то за 2012 г. сигналите за рушащи се постройки са двойно повече. Общо в дежурното звено на общината пък са регистрирани 175 сигнала.

Според бургаския омбудсман Таню Атанасов на фона на станалите нещастни случаи в страната от рушащи се сгради са необходими по-строги санкции срещу собствениците, които не полагат грижи на добри стопани и застрашават живота и здравето на жителите и гостите на нашия град.

Атанасов адмирира превантивния характер на гражданския контрол във връзка с нарушенията по пътищата на различни НПО-та. "Докато през 2011 г., сигналите за предпоставки за инциденти и ПТП са били 250, то техния брой нараства на 439. Считам, че трябва да се стимулира и поощрява този тип критичност и тя е мерило за по-голяма зрялост и човешка съпричастност", казва общественият посредник.

Шумовият терор продължава да тревожи бургазлии и за много семейства, живеещи в близост до заведения се превръща в кошмар. Показател за растящото недоволство сред гражданите от безсилието на администрацията и органите на МВР да се справят с този проблем са ръста на жалбите и сигналите, които нарастват ежегодно и от 342 достигат 503 през 2012 г.

"Независимо от предприеманите мерки от страна на общинската администрация и постигнатите известни резултати – поставяне на специални кошчета за кучешки отпадъци, обособяване на специални места за разходка и игра на домашни любимци, поставянето на чипове и специални мерки за овладяване на растящата котешка популация, жалбите за наличие на бездомни кучета и котки и опасностите за здравето на хората растат.

От 98 за 2011 г., те са нараснали повече от три пъти на 312. За мен е неприемливо и социално безотговорно , както да се изоставят домашни любимци, така и да се хранят уличните кучета и котки.

Считам, че това е проява на лицемерна състрадателност и псевдолюбов към животните. Никои не са за подценяване, като опасностите от болести и зараза които те носят, така и размера на средствата които общината, т. е. всички граждани ежегодно плащаме за ограничаване на техния брой", продължава омбудсманът.

Един от критериите за оценка на отношението на гражданите към опазване на околната среда е безотговорното изхвърляне на отпадъци от всякакъв характер на нерегламентирани места сред природата.

Този тип вандално поведение заслужава както категорично осъждане, така и по-силен контрол и санкции от страна на съответните държавни и общински служби е мнението на голяма част от бургазлии.

Докато през 2011 г. са подадени на тел. 112 , 38 сигнала за безразборно изхвърлени отпадъци, то те нарастват на 114 за 2012 г., сочи справката.

По думите на Атанасов гражданският контрол може да бъде по-ефективен, ако освен сигнал се изпраща и снимка на МПС, с което се изхвърлят боклуците.

Сериозен проблем са и пожарите. През годината са регистрирани, в общинската администрация 780 – битови, горски и полски пожари и запалвания. Продължават да се подценяват причините и последиците от този вид аварийни ситуации, разходите, за тяхното потушаване и загубите за хората, икономиката и природата.

Сигналите на гражданите са изключително важен източник на информация на всички публични органи на властта – местни и държавни, както и оценка на гражданите за състоянието на различни направления от тяхната дейност.