Бургазлии се жалват за аварии с тока и на тел. 112

За 2012 г. са приети над 400 сигнала за нередности в ел. и ВиК мрежата

Tройно повече хора използват спешния телефон 112 за проблеми свързани с електропреносната и ВиК и газопреносната мрежа, сочи справка на бургаския омбудсман Таню Атанасов.

По негови данни  през 2011 г., сигналите на гражданите за нередности и аварии са били 129, но през 2012 г. техният брой нараства на 435.

"Като се вникне по-внимателно в структурата на тази обобщена цифра се виждат много проблеми, които хората вече не желаят да търпят. В годишен аспект, най-висок е бил броя на сигналите през месеците октомври и ноември, съответно 67 и 63", информира общественият посредник. По данни на Община Бургас пък броя на възникналите аварии във В и К мрежата са 262, а в електропреносната система – 232.

Освен това и независимо, че в грижите за подобряване на уличното осветление през последните години, общината е инвестирала значими средства и резултатите са видими, гражданите сигнализират за съществуващи проблеми, констатира омбудсмана и допълва, че

през 2011 г. на тел. 112 са подадени 137 сигнала, а през 2012 г. те нарастват почти двойно на 204.

Общо през годината, общинската администрация е реагирала на 345 обаждания на граждани за неработещо улично осветление.

Сигурността и безопасността на движението на хората и МПС силно зависи от състоянието на уличната мрежа и качеството на ремонтите и рехабилитационните дейности.

"Все още дупките по улиците са символ на ниско качество и остра негативна реакция от страна на жителите на нашия град", пише в мейл до медиите Таню Атанасов.

Кражбите на решетките и капаците на шахтите по улиците е явление, криещо сериозни опасности за автомобили и хора и представлява излишен, а не малък разход на публични средства, допълва още той.

Данните от справката сочат, че сигналите за дупки по уличната и пътна мрежа и липсата на капаци и решетки, подадени на тел. 112 от 102 за 2011 г., нарастват на 137 за 2012 г. Общинската администрация е реагирала на 125 случая. Продължава този проблем да бъде значим и трудно решим.