Още търсят двама смели гинеколози за експертиза на починала родилка

Твърде сложно е да искаме международна експертиза, скъпо и трудоемко, но може и да се наложи

И здравното министерство се оказа безсилно да реши проблема с дефицита на експерти по делото "Полина Димова", съобщава в. "24 часа".
Младата жена почина дни след като роди здраво момиченце, прокуратурата започна разследване, което приключи с мнение за съд, но 5 години след трагедията процесът не може да приключи дори на първа инстанция.
Подсъдими за смърт по непредпазливост са трима лекари - Александър Маджуров, Сияна Драгнева и Нина Добрева.

Съдът поиска съдействие от Министерство на здравеопазването за осигуряването на двама акушер-гинеколози за петорната съдебно-медицинска експертиза, която бе назначена на едно от заседанията м.г.

Наскоро е получен е отговор от зам. на министър Десислава Атанасова, който вместо да посочи конкретни специалисти, прехвърля топката към болници във Варна и Пловдив. 
Близо година съдебният състав с председател Стефан Стойков се върти в омагьосан кръг, търсейки вещи лица на необходимото ниво, за да се произнесат по случая с Полина.

По делото има тройна съдебно-медицинска експертиза, извършена от варненски екип, но магистратите прецениха, че за обективно и безпристраство отсъждане им трябва и алтернативно мнение.

Твърде сложно е да искаме международна експертиза, скъпо и трудоемко е заради превода на огромната медицинска документация, но ако се стигне до това решение, ще настоявам да се произнесат вещи лица от Албания, там, за разлика от България, вероятно ще се намерят специалисти, готови да изразят професионално становище, каза съдия Стойков.
Според него по това дело сме свидетели на "организирано публично мълчание".

Заради невъзможността да бъдат намерени вещи лица, председателят на БОС Боряна Димитрова писа до министър Атанасова. Както стана ясно обаче и това не помогна. Според Димитрова е необходима законодателна промяна, за да могат експертите да бъдат задължавани, което в момента е невъзможно.

Министърът на здравеопазването не може да посочи лице от списъка, което да направи такава експертиза, този случай не го познавам в детайли, сега го чувам от вас, може би трябва да насочите вниманието си към местната структура на съсловната организация на БЛС, отговори Атанасова при посещението си в Бургас в петък.

След уточнението, че невъзможността да се намерят експерти не касае само града, а цялата страна, тя бе откровено: "Аз наистина не мога да отговоря защо лекари си правят отвод по едно съдебно дело".

Останалите трима специалисти за петорната експертиза - двама хирурзи и съдебен лекар, са осигурени и са готови да участват.
Поредното заседание по делото трябваше да се състои днес, но бе отложено за май.