Посланик премиер, жена начело на МВР

Посланикът ни във Франция Марин Райков - служебен премиер?

Посланикът ни в Париж Марин Райков е най-вероятният служебен премиер на България, научи "Труд" от източници в политическите среди. 

Президентът Росен Плевнелиев ще обяви във вторник в 16 ч имената на министрите в служебния кабинет, а пред журналистите ще застанат само държавният глава и новият министър-председател.

В сряда в Гранитната зала на Министерския съвет ще се състои и официалната церемония по предаването на властта. След това новите и старите министри ще се отправят към ресорните си ведомства.

"Не мога да отрека или да потвърдя, защото не мога да правя изявления, докато държавният глава не оповести решението си", отговори пред "Труд" Райков на въпрос дали от "Дондуков" 2 е разговаряно с него да поеме премиерския пост.

Името му е било и сред обсъжданите за външен министър в правителството на президента, твърдят запознати.

Посланикът припомни, че в момента представлява България във Франция и е действащ служител на Министерството на външните работи. Имената на други действащи дипломати също се завъртяха в публичното пространство като бъдещи премиери.

Става дума за посланичката ни във Вашингтон Елена Поптодорова и представляващият България в Германия Ради Найденов. И двамата обаче категорично отрекоха пред "Труд" с тях да са се свързвали от президентството.

За първи път начело на МВР ще застане жена.

Изборът на президента Росен Плевнелиев се е спрял върху шефката на дирекция "Европейски съюз и международно сътрудничество" в силовото министерство Петя Първанова. Нейни колеги я определят като тотален работохолик, който е в състояние да осъмне на бюрото си, но ще свърши задачите си за деня.

На вчерашната оперативка в МВР министърът и вицепремиер в оставка Цветан Цветанов не е съобщил името на наследника си. Пред присъстващите е обяснил само, че бъдещият вътрешен министър е "консенсусна фигура". Петрова не е от кадрите на ГЕРБ, обясниха още източници от МВР.

Най-вероятният министър на социалната политика и вицепремиер в служебното правителство пък е секретарят на Плевнелиев по социалните въпроси Деяна Костадинова. До нея се стигнало, след като бившият шеф на НОИ Йордан Христосков и бившият министър в кабинета на Иван Костов - Иван Нейков, са отказали предложението за стола на министъра в оставка Тотю Младенов.

Букмейкърът "Евробет" пък пусна в страницата си за залагания на случайни събития програма за служебното българско правителство. Посочените вероятни участници в него са 27 души.

С най-нисък коефициент, тоест с най-голяма вероятност да оглави временния кабинет, е бившата зам.-министърка в регионалното развитие Екатерина Захариева. Ако заложите на нея и се окажете прави, срещу 1 лв. залог печалбата ще е 1,65 лв. Втори по коефициент е Андрей Делчев - 1,70. И преди седмица, когато стартира играта, двете имена водеха убедително в класацията на вероятностите, сега има само лека промяна в цифрите.

КОЙ Е МАРИН РАЙКОВ

Марин Райков е роден през 1960 г., във Вашингтон.
Потомствен дипломат. Син е на посланик Райко Николов. На 13 години Райков е оставен сам да учи в пансион в дълбоката френска провинция, без да знае добре езика и без да познава страната. Баща му по това време е посланик на България към ООН в Женева. За разлика от всички деца на големци и повечето настоящи дипломати, Райков не отива да следва международни отношения в Москва, а в София.

Той влиза в политиката през 1998 г. като зам.-министър на външните работи в кабинета на Иван Костов. Тогава влиза в историята, като поема първия телефонен разговор с посланика на Москва у нас Леонид Керестиджиянц, който иска България да даде коридор за руските самолети в разгара на войната в Косово. Райков отказва. По-късно в книгата си "Да водиш модерна война" Уесли Кларк, по онова време главнокомандващ силите на НАТО в Европа, подчертава, че с тази си позиция България и Унгария са предрешили хода на войната срещу Слободан Милошевич.

През 2001 г. Марин Райков става посланик във Франция. Беше зам.-министър във Външно и в кабинета на ГЕРБ до пролетта на 2010 г., когато отново замина за Париж. Познава лично трима живи френски президенти - Валери Жискар Д`Естен, Жак Ширак и Никола Саркози. Франция забави с месеци агреманите му (писма за приемане) и при двата мандата. Това най-вероятно се дължи на разкритието на френското сп. "Експрес", че баща му Райко Николов е вербувал Шарл Ерню, който по-късно става депутат и министър на отбраната. Николов е бил пресаташе от 1953 до 1957 г. в посолството ни в Париж. Той признава, че е познавал Ерню, но отрича да го е вербувал.

Човек "от окопа" в здравеопазването

Човек от окопа. Така накратко описаха проф. Николай Петров негови колеги от Военномедицинската академия в София (ВМА). Началникът на клиниката по анестезиология и реанимация в болницата се очаква да поеме здравното министерство в служебния кабинет на Росен Плевнелиев. Миналото лято, научавайки за атентата в Бургас, той заряза лятната си почивка и отиде в местната болница, за да помага на колегите си да приемат израелските туристи.

Проф. Петров е и консултант по анестезиология. Той бе и един от фаворитите на здравната министърка в оставка Десислава Атанасова за шеф на "Пирогов", а през 2012 г. беше обявен за лекар на годината. Специализирал е във Франция, Швейцария и САЩ, автор е на 3 и съавтор на 9 книги. Професорът е и главен редактор на 2 медицински списания.

Извън натоварената си работа той се стреми да отделя време за семейството и трите си деца. Обича да свири на акордеон и електрическо пиано. По документи е ловец, но няма пушка.

Шеф от БНБ ще е финансист №1

Подуправителят на БНБ Калин Христов е сигурният наследник на финансовия министър Симеон Дянков. Кандидатурата му е безспорна, въпреки че на 22 февруари от БНБ пуснаха официално съобщение, че нито управителят - Иван Искров, нито подуправителите могат да заемат временно постове в изпълнителната власт. Въпреки това вчера от ведомството на Дянков бяха категорични, че е намерено решение и че Христов ще поеме финансите на държавата.

В строителното министерство най-вероятно ще отиде главният секретар на президенството и бивш зам.-министър в МРРБ Екатерина Захариева. Освен нейното име се завъртя и това на шефа на АПИ Лазар Лазаров.

На мястото на Ивайло Московски с абсолютна сигурност ще седне заместникът му Кристиян Кръстев, бивш изпълнителен директор на нискобюджетната авиокомпания "Уизер".

Посланик начело на Външно 

Дипломат от кариерата най-вероятно ще поеме външното министерство. Става дума за посланика в Лондон Константин Димитров, който бе заместник на Николай Младенов малко повече от 2 години, а на 20 март м.г. стана представител на България при кралицата.

Димитров бе зам. външен министър и от 1998 до 2000 г. в правителството на Иван Костов. Затова той е запознат в детайли както с проблемите в дипломатическото ведомство, така и с предизвикателствата пред външната политика.

Ректор взема земята и храната

Ректорът на Тракийския университет проф. Иван Станков е с най-големи шансове за избраник на президента Росен Плевнелиев за министър на земеделието и храните, научи "Труд". Той е роден през 1948 г. в с. Ружица, област Ямбол. Завършил е Селскостопанската академия в София. Най-големият му съперник за поста е проф. Пламен Мишев от УНСС.

Плувец сменя гребец в спорта 

Плувецът Петър Стойчев, който все още е активен състезател, ще седне в министерското кресло на спорта. Така пак представител на воден спорт ще дърпа конците в министерството след близо 4-годишното управление на капацитета в академичното гребане проф. Свилен Нейков.

Стойчев е 36-годишен, състезател на "Левски" с щат към Центъра за бойна подготовка и спорт на Министерството на вътрешните работи. Неслучайно неговата кандидатура за поста е лансирана от министъра на силовото ведомство и вицепремиер в оставка Цветан Цветанов. В момента Стойчев тренира в Германия, където живее със семейството си - в град Вюрцбург.

Петър Стойчев е световен и европейски шампион на 25 км плуване, многократен носител е на Световната купа по плувен маратон. Той участва на четири олимпиади, като най-доброто му класиране е шестото място от Пекин 2008.

Стойчев е първият човек в света, преплувал Ламанша за по-малко от 7 часа. През 2007 г. той преодолява дистанцията за 6 часа 57 мин 50 сек, но постижението му бе подобрено от австралиеца Трент Гримси през септември миналата година (6:55,00). Като отговор на предизвикателството Петър се закани да опита отново рекорд на Ламанша тази година. А междувременно се готви и за световното в Барселона в края на юли.

Виден теоретик поема отбраната

Бившият съветник на Николай Младенов, когато той беше министър на отбраната - доц. Тодор Тагарев, най-вероятно ще поеме министерството на отбраната в служебния кабинет.

"Международно име. Остър ум, но спокоен и уравновесен." Така колеги от военното министерство описаха Тагарев. След като Аню Ангелов пое кормилото на войската, Тагарев се оттегли - бил поканен да води лекции в няколко чуждестранни университета.
От април 1998 г. до април 2001 г. той е директор в "Планиране на отбраната", а до септември същата година е Национален директор по въоръженията във военното министерство.

Тодор Тагарев е служил 12 години в бойни поделения. Докато е бил офицер, той е преподавал и във военновъздушните сили.

През 1994 г. Тагарев започва научна кариера в различни институти на БАН. От 2008 г. e старши научен сътрудник в Института по информационни и комуникационни технологии. Тагарев има опит като шеф на катедра на Военната академия (2004-2008), като преподавател във ВВВУ "Г. Бенковски" в Долна Митрополия и в Софийския университет.
Автор е на множество научни изследвания в сферата на отбраната, преведени на 13 езика. Близък е на Аню Ангелов, на заместничката му Августина Цветкова и друг съветник на Младенов - Валери Рачев.

Съдия от Косово в правосъдието

Шефът на Националния институт на правосъдието Драгомир Йорданов (45 г.) е най-вероятният министър на правосъдието.Той е сред създателите на съдийското училище. Две години Йорданов беше наказателен съдия в Косово.

За пъвия пост в правосъдието бе спряган и върховният съдия Борислав Белазелков.

Академик остава в образованието

Новоизбраният министър на образованието акад. Стефан Воденичаров вероятно ще остане на поста си и в служебния кабинет, твърдят източници от МОМН. Шефът на БАН бе в списъка с "министри", предложен от БСК. Не било изключено обаче и настоящата зам.-министърка Милена Дамянова да оглави ведомство.

Инспектор Попов в стола на Вежди 

Инспектор Емил Попов - доброто ченге от сериала "Под прикритие" на БНТ, вероятно ще наследи Вежди Рашидов. Става дума за актьора Владимир Пенев. Потвърждавам, че са водени разговори с него, каза вчера бившата му половинка - актрисата Мартина Вачкова.