"Цар Освободител" - напълно завършен, няма падане

Паметникът е финансиран изцяло от руска фондация

Факт е, че ако паметникът "Цар Освободител" не беше реставриран от чужди инвеститори, щеше да се срути в центъра на София, защото за него нямаше нито стотинка държавни или общински пари, обяви инж. Светослав Глосов, председател на Камара на строителите в България.

Той отбеляза, че реставрацията на паметника е изцяло завършена, като посочи, че е финансирана от частния фонд на руската фондация "Поколение". През цялото време работили и руски реставратори.

"Има много спекулации за точната цифра, която е била необходима за реставрирането, но при всички положения, сумата не е по-малко от предварително обявената, а именно – около 1 200 000 лева", обясни Глосов пред "Фокус".

По думите му по време на целия период на реставриране на паметника имало политици, представители на медиите и общественици, които били злонамерено насочени към цялата тази процедура.

"Всички коментари, които се появиха в публичното пространство за нарушения при реставрацията и застрашаване на културния паметник обаче не отговарят на истината", заяви инженерът и определи това отношение от наша страна като пример за това как сами гоним чуждестранни инвеститори от страната си", смята шефът на Камара на строителите в България.