Не харесвам това да си мерим километрите с предишните!

Лиляна Павлова пожела на следващото правителство да построи толкова нови пътища, колкото кабинетът на ГЕРБ

За близо 4 години Министерството на регионалното развитие и благоустройството постигна много успехи, започна важни проекти, но за съжаление някои от тях не успяхме да завършим.

Това заяви министърът на регионалното развитието и благоустройството в оставка Лиляна Павлова на пресконференция, където отчете на дейността на министерството си.

По думите й постигнатото до тук може да бъде едно добро начало.

"Надявам се, че следващото правителството ще може да довърши започнатото", каза тя.

Първото най-важно нещо, което следващото правителство трябва да продължи, според Павлова, е реформата във ВиК сектора.

"България е богата на води, но, за съжаление, пилеем водата и това трябва да бъде спряно", каза тя.

Павлова отбеляза, че реформата във водния сектор е отлагана близо 20 години, което е довело до много загуби на вода, течове, кражби, както и изцяло амортизирана водопреносна мрежа, което се отразява на цената на водната услуга за крайния потребител в някои региони.

"През следващия програмен период не трябва всички усвоени европейски средства да се насочват само и единствено към изграждане на пречиствателни станции за отпадни води", настоя още министърът в оставка.

"Достъпът до питейна вода трябва да е първи приоритет, тъй като 20 области в страната продължават да бъдат в режим на водата, което не е нормално", отсече тя.

Лиляна Павлова смята, че ВиК дружествата трябва да бъдат намалени от 51 държавни на 28.

Тя каза още, че оценката ЕК за работата й е положителна, като най-важното е, че няма спредни европейски средства.

"Не харесвам това да си мерим километрите с предишните управляващи, но нека днес за последно да спрем спекулациите", заяви още министърката, като посочи, че по време на управлението на предишното правителство са построени точно 826.4 км нови пътища, а от юли 2009 година до днешна дата са построени 1609 км.

"Цифрите и резултатите сами говорят по себе си", заяви тя.

Лиляна Павлова пожела на всички следващи управляващи да построят толкова нови пътища, колкото правителството на ГЕРБ е направило.