Експерти от Вроцлав: С желание и емоция се става културна столица на Европа

През 2019 година един български и един италиански град ще бъдат носители на най-престижната титла в областта на културата

Как се печели титлата Европейска столица на културата споделиха експерти от г. Вроцлав, които координират инициативата на местно ниво.

Днес в морския град пристигна делегация предвождана от сенатор Ярослав Обремски, председател на Програмния съвет на гр. Вроцлав, и Кшищоф Май - главен директор на IMPART 2016 - агенцията, създадена да организира и координира всички прояви в инициативата "Вроцлав 2016" , които взеха участие днес в информационна среща–дискусия на тема „Как се печели титлата „Културна столица на Европа“, проведена по инициатива на Община Бургас и Полски институт в България.

Пред представители на бургаската културна общност, НПО-та, културни институции, студенти и експерти от общините от Бургаски регион те споделиха опит и добри практики от подготовката и участието си в надпреварата за титлата. Според експертите два са ключовите фактори, довели до успеха на Вроцлав – на първо място, фактът, че през последните години градът е изграждал имиджа си именно чрез културата и на второ, начинът, по който кандидатурата на града е била представена и защитена пред оценяващото жури.  

„Успяхме да предадем емоцията си, показахме на журито, че наистина  искаме да сме Културна столица на Европа – това беше ключовият фактор за спечелване на титлата, а не толкова самия апликационен формуляр“, споделиха експертите. 

През 2019 година един български и един италиански град ще бъдат носители на най-престижната титла в областта на културата, присъждана от Европейската комисия. До 18 октомври тази година е крайният срок, в който градовете-кандидати трябва да подготвят и подадат своите кандидатури. Те ще бъдат оценени от независимо 13-членно жури, състоящо се от 7 експерта, назначени от ЕС, и 6 – от българското правителство. Първият етап на оценка приключва през декември 2013 г. Окончателният победител ще стане ясен в средата на 2014 г. 

Срещата беше организирана в подкрепа на Кандидатурата на Бургас за Европейска столица на културата 2019.

Повече за инициативата може да намерите: https://www.facebook.com/Burgas2019. Запитвания или предложения, свързани с Бургас 2019, може да изпращате на burgas2019@gmail.com.