Черноморец се сдоби с модерен Дневен център за деца

34 са подрастващите в община Созопол, които имат потребност от специални услуги

Новият Дневен център за работа с деца в град Черноморец беше официално открит в присъствието на много гости и жители на курортния град.

Той е изграден по проект "Трансгранично сътрудничество България-Турция", по програма „Повишаване капацитета на програничните общини с цел предоставяне на социални услуги и прилагане на европейски политики в социалната сфера”. 

Вложените средства за строителството на социалната сграда са около 176 500 евро.  Тя е цялостно санирана. Ремонтът включва и подмяна на покрива на сградата, направен е и пълен ремонт на двора, направена е и детска площадка.

При изпълнението на проекта са запазени уникални дървесни видове, които са над 100-годишни. Оборудването на Центъра е от бюджета на Сдружение „Деметра”, водещ партньор по проекта.
От общината в Созопол информират още, че децата, които имат потребност от услугите му е 34. Достъпността е решена чрез асансьор. Те ще бъдат обгрижвани от логопед, рехабилитатор, мед. сестра. Подрастващите ще идват почасово, за да ползват услугата- обясни зам. кмета Петя Чапевова по време на заключителната пресконференция, а соцалната услуга реално ще заработи до месец.

„ Социалната политика е приоритет за мен и моя екип, а грижата за децата-основен ангажимент”, заяви по време на официалното откриване кметът на община Созопол Панайот Рейзи.

На него присъстваха областният управител Константин Гребенаров,председателят на Общински съвет-Созопол Красимира Германова, кметът на Созопол Панайот Рейзи, кметът на Черноморец Добри Добрев, общински съветници и кметове на населени места в общината. Сред гостите бяха Тони Костова, директор Регионална дирекция „Социално подпомагане” в Бургас, зам.кмета на община Карнобат Мария Генова, директорът на Центъра за социална интеграция в Карнобат Златина Димитрова, представители на „Деметра” и на строителната фирма, извършила ремонта.

Специален гост на събитието беше кметът на гр. Алупулу,Турция  Ахмед Дургун заедно с делегация ,които са партньори по проекта.Отец Стелиян от църквата „Свети Николай” в Черноморец отслужи молебен и дечица в  носии поздравиха присъстващите с народни песни.

"Новият Дневен център е придобивка не само за Черноморец, но и за цялата община, защото нашите деца заслужават най- добрите и адекватни грижи от най- добрите професионалисти", каза още кметът.

Той бе подкрепен и от областния управител Константин Гребенаров, който заяви твърдата си подкрепа зад усилията на община Созопол и общинския съвет в реализация на социалната политика.

„Горд съм и много щастлив, че в моя град, в нашия град беше построен такъв център и нашите деца ще получат най- добрите грижи- заяви в приветственото си слово кметът на град Черноморец Добри Добрев и благодари на всички, които допринесоха за реализацията на проекта.

Стартът на проекта в Черноморец беше даден на 1 юли 2011г., а продължителността му е 21.5 месеца. Водеща организация е асоциация „Деметра”, Бургас с партньори община Алпулу в Турция и община Созопол. Целта на целия проект е изграждане на нови социални услуги – Център за деца с увреждания в Черноморец и Център за възрастни хора в турската община.

Включени са общо 13 дейности – ремонт и реконструкция на сградите, обучение на екипи, разработване на обща стратегия, управление и мениджмънт на проектите. За целта са отпуснати 320 236 евро.