Несебър осигури работа на над 100 души

Различни проекти насочват към обучение и работа специфични категории от безработни лица

Община Несебър осигурява работа на над 100 трайно безработни. Посоките, в които са насочени усилията на местната администрация са към разкриване на работни места за някои специфични категории от безработни лица, които срещат най-големи трудности за реализация на пазара на труда.

В тази категория влизат нискоквалифицирани безработни лица, лица над 50 г., членове на семейства, в които се полагат грижи за лица с различни видове трайни увреждания, информират още от администрацията.

Общината в качеството си на бенефициент  и  кметството Обзор в ролята си на изпълнител сключиха договор с Агенцията по заетостта по ОПРЧР по проект "Нов  избор – развитие и реализация”. Проектът е насочен към безработни лица във възрастови групи до 29 г. и над 50 г., като целта му включва обучение и преквалификация на лицата от целевите групи и последващото им назначаване на работа за 12 месеца за извършване на комунално-битови и ремонтно-възстановителни дейности в района на кметството.

Обучени са 26 лица за позициите - работник озеленяване, работник полагане пътни настилки, работник ВиК. Сключени бяха трудови договори с 22 лица от завършилите курса.

Предвижда се проекта за временна заетост да приключи по фази - в началото на м. април 2013 г. и началото на м. Юни 2013 г.

През месец февруари 2013 г. пък между местната управа и Агенцията по заетостта се сключи втори договор за субсидирана заетост по нова схема, като там целта  на проекта се изразява  в осигуряване на работни места за срок от 9 месеца.  Осигурените работни места са общо за 50, съответно в гр. Обзор и с. Оризаре за позициите - общ работник поддръжка сгради, озеленител, охранител, деловодител и др.

През първия етап на стартиралия през февруари проект бяха назначени 30 от тях. Останалите 20 лица ще бъдат наети на работа до края на март, съобщават още от общината.

Още един съвместен проект пък осигурява социални услуги за лица с различни видове трайни увреждания, в това число и деца, чиито ограничения от здравословен характер ги поставят в изолация или невъзможност сами да организират социалния си живот.

Той има двустранен положителен ефект са категорични експертите, като от една страна предоставяне на социалната услуга и от друга осигуряване на обучение и заетост на 8 лица. Продължителността на субсидираните дейности, които първоначално бяха предвидени да се реализират за  дванадесет месеца бе удължавана три пъти - първоначално до м. октомври 2012 г., а след това и до м. март тази година, като към момента за период на окончателно приключване на проекта е определен м. Юни 2013 г.

В края на миналата година беше подписан и договор между община Несебър и Агенция социално подпомагане по Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Помощ в дома”.  Той е на стойност 151 370,87 лв. Дейностите по него  предвиждат да бъде създадено Звено за услуги в домашна среда към ДС Патронаж Несебър.

Проектът ще позволи лицата с трайни увреждания с ограничения или невъзможност за самообслужване да получат подкрепа и съдействие за социално включване и извършване на комунално-битови дейности чрез почасово предоставяне на услуги. Общият брой на лицата от целевата група, ще е 35. В проекта ще бъдат наети безработни лица в трудоспособна възраст, които не са придобили право на пенсия, като броя на персонала за предоставяне на услугите в домашна среда ще бъде 20 лица, от които за оказване на подкрепа и съдействие за социално включване на потребителите - 3, за извършване на дейности за лична помощ – 12, за извършване на комунално-битови  дейности - 5.

Почасовото обслужване ще даде възможност наетия персонал по проекта да работи на база гъвкав механизъм за предоставяне на социални услуги съобразно индивидуалните нужди на потребителите, допълват още от общината.