Кой е папата? Отново черен дим... Няма папа!

Вече втори ден кардиналите избират нов глава на католическата църква

Черен дим се стелеше във вторник вечерта от комина на Сикстинската капела, за да обяви, че гласуването за нов папа е било неуспешно. Днес отново имаме черен дим - папа няма.

 

Конклавът на 115-те кардинали избиратели продължава следобед в условия на пълна тайна, докато бъде избран новият ръководител на Римокатолическата църква на мястото на оттеглилия се на 28 февруари Бенедикт ХVІ.

 

Конклавът започна вчера във Ватикана. Папата се избира с мнозинство от две-трети от кардиналите-избиратели.

 

Водещите претенденти за светия престол са от два противоположни лагера - кардинал Анджело Скола и бразилският кардинал Одило Шерер, напомня Bulgariautre.bg.

 

Първият се предпочита от тези, които искат да раздвижат бюрократичната система в рамките на Ватикана, докато вторият категорично подкрепя статуквото.

 

Ако в първия ден папа не е избран, през следващите два дни кардиналите се събират от сутринта. Според конституцията на Римокатолическата църква, до три дни трябва да бъде избран нов папа.

Ако това не стане до края на този срок, гласуването временно се прекратява и кардиналите се отдават на молитви, а после следва ново събиране.