Аржентинец в Рим!

Хорхе Марио Берголио оглави римокатолическата църква

Аржентинецът Хорхе Марио Берголио е новопровъзгласеният папа. Той ще приеме името "папа Франциск I".

Хорхе Марио Берголио е 266-тият папа в историята на Римокатолическата църква и ще замени Йозеф Ратцингер като лидер на 1,2 милиарда католици по света.

Десетки хиляди вярващи, събрали се на площад "Свети Петър", посрещнаха щастливата новина ликуващи.

Папа Франциск I е роден на 17 декември 1936 година в Буенос Айрес в италианско семейство. Учил е философия и теология. Избран е за кардинал през 2001г. Известен е с твърдата си позиция "против" абортите и евтаназията. Това е първият папа от Америка и първият йезуит.

Изборът на 115-те кардинали, провеждащи таен конклав в Сикстинската капела, беше обявен преди това с ритуалното пускане на бял дим. Веднага след това камбаните на базиликата Свети Петър забиха с пълна сила.

Новоизбраният папа се появи на балкона на базиликата Свети Петър, за да приеме овациите на ликуващата тълпа на площада. Той благослови всички, благодари на кардиналите и се помоли.

"Изглежда, че кардиналите дойдоха да ме търсят на края на света", заяви папа Франциск I в първите си думи от балкона на базиликата Свети Петър.

Той прикани събралите се католици на площада да "поемат по пътя на братството и любовта" и на "евангелизацията" и поиска от тълпата да запази минута мълчание: "Молете се за мен и ми дайте благословията си", поиска новият папа.