Франциск I е заклет враг на гейовете и абортите

В родината си непрекъснато се застъпва за бедните и събира огромни дарения за тях

Хорхе Марио Берголио е първият аржентинец, първият латиноамериканец и първият йезуит в историята, който се възкачва на трона на свети Петър. Той е и първият папа, който ще носи името Франциск.

През 2005 г. Хорхе Марио Берголио се класирал втори при избора на папа Бенедикт XVI.

В родната си Аржентина Берголио бе изключително популярен поради факта, че непрекъснато се застъпва за бедните и събира огромни дарения за тях. Като кардинал на Буенос Айрес той бе отказал специален автомобил и се движеше само с автобус.

Когато през 2001 г. бе ръкоположен от папа Йоан-Павел II за кардинал, Берголио помоли хилядите си почитатели да не пътуват с него до Рим за празнуване на избирането му. Той ги посъветва, вместо да пръскат пари за самолетни билети, да ги дадат на бедните.

Берголио е доста консервативен и е заклет противник на абортите, евтаназията и гейбраковете. През 2010 г. той яростно се противопостави на легализирането им в Аржентина. Кардиналът заяви на всеослушание, че на децата не трябва да бъде отнемано правото да бъдат възпитани и обучени от майка и баща. Същевременно обаче той изтъква, че трябва да се спазват правата на хората с обратна сексуална ориентация.

Хорхе Марио Берголио е роден на 17 декември 1936 г. в семейството на италиански преселници в Буенос Айрес, зодия Стрелец. Той завършва духовна семинария, а през 1958 г. влиза в Йезуитския орден. Има и диплома за техник химик. Ръкоположен е за свещеник през 1969 г. През 1998 г. Берголио става кардинал на Буенос Айрес. А три години по-късно е обявен за архиепископ във Ватикана