Ще си върнат ли българите доверието в политиците?

Основното чувство на улицата си остава усещането за бедност

Масовите протести в България доведоха до оставката на правителството. Назначеният служебен кабинет ще подготви предсрочните парламентарни избори, които ще се проведат на 12 май. Но много българи са изгубили вярата си в политиците, отбелязва "Дойче Веле".

Протестите бяха белязани от серия самозапалвания. Вчера четвърти поред българин се обля с бензин и се самозапали. 51-годишният мъж бе хоспитализиран в София, като състоянието му е все още критично. Предишните трима, които се самозапалиха, починаха.

През последните няколко седмици по улиците излязоха десетки хиляди българи. Това, което започна като протест срещу ненормално високите сметки за ток и властта на монополите, доминиращи на енергийния пазар, скоро прерасна в движение срещу системата.

Наред с резонните искания, издигнати от протестиращите, има доста противоречиви и крайни: "Всички политици от времето на прехода - в затвора!", "Стоп на приватизацията!", "Национализация на енергийния сектор!", "Нова конституция!", "Да напуснем ЕС!".

Омбудсманът Константин Пенчев, радващ на голямо уважение сред съгражданите си, резюмира ситуацията така: "Липсата на справедливост изкара българите на улицата. Повечето хора, които идват при мен, не се оплакват от бедността, от това, че са безработни, от високите сметки. А от липсата на прозрачност и справедливост".

Според наблюдатели обаче, основното чувство на улицата е усещането за бедност. Мнозина съзират причината за бедността в налаганите от Брюксел правила. Кабинетът на Бойко Борисов се придържаше стриктно към политиката на ЕС, а това изискваше непопулярни мерки.

Борисов и неговата партия ГЕРБ спечелиха парламентарните избори през 2009 г. най-вече заради харизмата му. Тогава избирателите просто харесаха бившия пожарникар, бивш бодигард и бивш кмет на София. Но правителството на Борисов не успя да повиши жизнения стандарт на българите. Кабинетът падна и бе назначен служебен такъв, който ще управлява до изборите на 12 май.

Анализаторът Огнян Минчев очаква политическите партии да отговорят на поставените искания на протестиращите. "Очаквам през двата месеца до изборите партиите да заявят своите нови роли. Досега те защищаваха политическото статукво. Сега вече единственият път пред партиите, ако искат да спечелят гласовете на електората, е да се борят срещу статуквото".

Назначеното служебно правителство заяви като свой основен приоритет подготовката и провеждането на честни и прозрачни избори. Според някои кабинетът има и друга основна задача.

"Служебното правителство трябва да преговаря с протестиращите, колкото и да е трудно. Хората са огорчени и разгневени", коментира социологът Петър-Емил Митев.

Служебният кабинет има ресурс да преговаря с протестиращите, тъй като се радва на известна симпатия заради популярни личности в него - министърът на спорта е известен шампион по плуване, а този на културата - телевизионна звезда. Но преговорите няма да са лесни. Първо, протестиращите засега не успяват да се организират. И второ, протестиращите не очакват предстоящите избори да са честни.

За да бъде чут гласа им, протестиращите трябва да канализират своята мощ в месеците до изборите. Последните социологически проучвания дават малка преднина на ГЕРБ пред Социалистическата партия. Партията на турското малцинство вероятно също ще влезе в парламента. Шанс има и либерално-консервативното движение на бившия еврокомисар Меглена Кунева, завършва своя анализ "Дойче Веле".