Честитка от енергото: 130 лв. ток за една стая

Таксата от 47 лв. за проверка на електромер е абсурдна, според клиентите на енерго монопола

Десетки сигнали за нередности, съмнения за манипулация и подменени електромери, които разпалиха преди седмици националното недоволство, продължават да заливат редакцията на Burgasutre.bg

100% увеличение на сметката изненадали неприятно и Радостин Стоянов. Мъжът обясни, че помещението, което позлва е 13 кв. м, като за декември факртурата му е била на стойност 54 лв., а за януари сметката набъбнала двойно до 127 лв. Не съм подавал все още жалба, но знам какви уреди ползвам в помещението и това просто няма как да се случи, обяснява Стоянов.

Ганка Шикенова от Ямбол обясни, че при обичайно потребление от 180 лв. изведнъж декемврийската й сметка набъбва до 450 лв. Жената абсолютно убедена, че такава консумация е невъзможна вика техниците на енерго монопола, които не стига, че не установяват каквито и да е отклонения на електромера, но и прибират стандартната за дружеството тарифа в размер на 47 лв. за елементарната проверка. След като получила сметката за януари в размер на 170 лв. жената установила, че електромерът й все пак върти повече. Затова извикала отново експертите на EVN, което й коствало нови 47 лв. от семейния бюджет, за да й кажат за втори път, че уредът измерва правилно.

Бургазлийка от к-с "Лазур" пък получила следпразничен "подарък" от дружеството - сметка от 400 лв. за уж по-големия отчетен период и увеличеното потребление заради минусовите температури, каквито обяснения изнесоха в публичното пространство от компанията. Бургазлийката обаче не доумява как тези критерии се отнасят за нея, тъй като е била в дома си през въпросния период едва 10-на дни.

Георги Куюмджиев е поредният опрен от бургаското звено на монопола. Мъжът обясни, че от 2 декември до 4 януари, което е 36 дни отчетен период, е получил задължение от 255 лв. От 5 януари до 1 февруари пък, за 20 дни отчитане, сметката му е 184 лв., като семейството изобщо не е променило потреблението си, разказа мъжът.

Тодор Тодоров също се ожали от набезите на австрийската компания. Той живее във "Възраждане" и при нормални сметки от 60-70 до 100 лв. изведнъж получава шоковата фактура от 170 лв., които няма как да плати в момента. Ако имах парите щях да платя, исках да заведа жалба и да проверят електромера ми, но ми казаха, че ще трябва да платя 47 лв., които също нямам, диви се мъжът на политиката на дружеството.

Burgasutre.bg  очаква вашите сигнали  за нередности на тел. 0879 951 562 или на e-mail  info@burgas.utre.bg