Косят тръстиката в Атанасовското езеро с амфибийна машина

Мисия Бургас

15-03-2013, 11:23

Снимка:

БДЗП

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

За пръв път у нас: Горят тръстика, за да съхранят влажните зони

Специалната техника е наета от чужбина, проектът за опазване на влажните зони е пилотен за България

Амфибийна машина, която позволява безопасно да се коси тръстиката във вода, бе доставена в Бургас, за първото в България отстраняване на растенията по този метод. До сега специалистите прилага познаните, но не достатъчно ефективни- косене на ръка или в редки случаи чрез удълбаване на местата с помощта на тежка механизация.

"Опитът, който БДЗП има в стопанисването на "Пода",показва че за места с дълбочини от над 1 метър, прилаганите до сега методи са непрактични и опасни. В продължение на няколко дни ще бъде извършено пилотно окосяване на тръстикови масиви в защитената местност и поддържан резерват "Атанасовско езеро". Ще бъдат почистени първите един до два хектара за двете територии. Методът не е прилаган до сега у нас", обясниха експертите на БДЗП.

Работата ще продължи броени дни, защото започва размножителния сезон на птиците. Водоемите около града се използват от много редки и застрашени от изчезване птици, не само като места за строеж на гнезда и отглеждане на малките, но и за хранене и почивка. Два такива вида приоритетни за опазване в световен мащаб са големият воден бик и белооката потапница. На есен, след приключването на размножителния сезон, БДЗП ще продължи работата със специалната машина.

Както Burgasutre писа през миналата седмица в Бургас за пръв път бе приложен и друг метод за контролиране на тръстиката на суша и съхраняването на влажните зони. Малък тръстиков масив в защитена местност "Пода” край града бе успешно изгорен с цел възстановяване на защитените влажни зони.