Заведение от 50 квадрата навъртя ток за 700 лв.

Собственикът недоумява как за по-късия отчетен период през януари от EVN му искат с 250 лв. повече отколкото в "скъпия" декември

700 лв. следпразнична "честитка" за ток получи заведение от 50 квадрата. Шефът Иван Кючуков от Ямбол обясни, че декемврийска фактура, която е за 45 дни, била 450 лв. Януарската обаче, от 9.01 до 11.02 хванала собственика на заведението неподготвен и доста шокиран от цифрата - 700 лв. Мъжът недоумява как за по-къс отчетен период де факто е натрупал 250 лв. по-голямо задължение към EVN.
В заведението работи една кафе машина и две витрини, потреблението е абсолютно същото, обяснява мъжът. Ямболията разказа, че дори през лятото, когато има изкарани маси навън и три фризера работят нон-стоп не е плащал такива фактури.

Чувствително са скочили и сметките на старица от Бургас, разказа 75-годишният й син. Мъжът обясни, че до преди два месеца проблем не е имало, плащали са до 60-ина лв. Декемврийската и януарската обаче ги изненадали неприятно, тъй като били съответно за 95 и 85 лв.
Няма как майка ми да е изразходила този ток. Живее сама, не готви, социалният патронаж й носи храна. Има включен само един радиатор, обясни мъжът. Бургазлията изрази съмнение, че някой се е закачил за електромера на възрастната жена и затова сметките набъбват в последно време.

Друг опарен от енерго монопола пък има съмнение, че наскоро поставеният електромер отчита повече отколкото реално е употребило домакинството. Иван Илчев разказа, че след смяната на уреда е получена нетипично висока сметка за ток.
Мъжът обясни, че в момента е отстъпил апартамента си на познати, които обикновено плащат около 60 лв. Дори януарската сметка, от която потребители масово се оплакваха, била нормална. Като се има педвид по-дългия отчетен период, стойността достигнала 80 лв. Миналият месец обаче от енергото сменили електромера и макар че предали протокол, така и не обяснили какво налага подмяната.
В същия месец Илчев и неговите познати били сюрпризирани от сметка в размер на 111 лв., която няма как реално да са натрупали. Потреблението е едно и също, хората, които живеят там, работят по цял ден, а и всеки се съобразява и гледа да пести, обяснява мъжът. Той се закани да пусне жалба до EVN и да търси правата си.