Паника около Въча и Марица, страшно няма

Гражданска защита: Ситуацията е под контрол

Паника обхвана жителите на Кричим и селата по поречието на река Въча заради изпускането на язовирите от едноименната каскада.

Служители на общината предупреждават с мегафони рибарите да се отдалечат от брега. От Гражданска защита уточниха, че ситуацията е под контрол.

Въпреки успокоителните сигнали, които излъчиха институциите, вестта за евентуалната висока вълна се разнесе скоростно тази сутрин. Драматично настроените предрекоха, че водата ще излезе извън коритата на Въча и Марица и ще залее Кричим, Пловдив и прилежащите села.

Предупреждението на пловдивския областен управител за повишено внимание на хората беше възприето като сигнал за тревога.

"Това, че областният управител е изпратил предупреждение, е с превантивна цел - при евентуално покачване на нивото", заяви старши инспектор Петър Тосков - ОУ ПБЗН - Пловдив.

Нивото на река Въча в Кричим действително е повишено, но има много свободни обеми, категорични са от Гражданска защита, съобщи агенция КРОСС.

Кметът на града уточни, че опасността може да дойде от старото корито на реката, което е обрасло с дървета и храсти.  "Информацията за висока вълна, която ще залее Пловдив, се оказа силно украсена. Язовирите от каскада "Въча" наистина са на оптималния си обем, но на този етап не крият риск", уточни още той.