Пиенето на вода и пушенето приключи!

Това заявиха служителите на МВР на днешния протест

За нас пиенето на вода и пушенето на цигари приключи, заяви председателят на Синдикалната федерация на служителите на МВР Валентин Попов.

Десетки служители на вътрешното министерство и на отбраната се събраха днес в парка "Заимов", за да напомнят за своите искания, но и да заявят, че временно преустановяват активните си протестни действия. За да защитят интересите на служителите на двете ведомство, въпреки студеното време, в парка дойдоха и много граждани, част от които можеше да бъдат видени в редиците на протестиращите през последните седмици.

От СФСМВР са изработили макет на чешма, който донесоха днес пред театър "София". От чешмата не течеше вода, а върху нея те поставиха пепелник с незапалена цигара. Макетът ще бъде изпратен на ръководството на МВР, за да напомни за множеството искания на работещите в системата, които все още не са изпълнени.

СФМВР няма да се откажат от основните си искания, свързани със защита на социалните и професионалните права на работещите в системата. Те искат от служебния министър на вътрешните работи Петя Първанова да демонстрира такова отношение към социалния диалог имат нейните европейските колеги. От СФМВР продължават да искат и промяна в законодателството, която да регулира синдикалната дейност в МВР.

От синдиката на служителите в затворите поискаха пълна ревизия на кадровата политика и край на шуробаджанащината в главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и главна дирекция "Охрана", както и пълен одит на дейността на двете дирекции, и носене на административна и наказателна отговорност на извършителите на нарушения там. Те настояха още служебният министър на правосъдието да назначи за директор на главна дирекция "Изпълнение на наказанията" човек, който не се е сраснал с недостатъците на системата и за пореден път поискаха МП да подпише споразумение за сътрудничество с тях.