Селяни "тричаха" политик на 2013 г.

Животът

17-03-2013, 06:00

Снимка:

Нели Иванова, архив

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

НПО-та изригнаха срещу тричането, заплашват със съд

Бродилово се отказва от тричането

На вратовете си животните носеха табели- "Тричан съм пет пъти", "Искам пак"

Истински екшън се разигра в странджанското с. Бродилово вчера. Преди да се опитат да "тричат" кучетата си, хората подложиха на този обичай чучело "Политик на 2013 г.". Те не казаха кого имат предвид - куклата била сборен образ, пише в. "Труд".
Рано сутринта няколко коли с полиция дойдоха в селото, за да спрат местните да "тричат" домашните си любимци в близкия вир. Обичаят им е завещан от техните деди и се прави за здраве на домашните любимци. Екоорганизации обаче скочиха в защита на животните и го обявиха за варварски.

Цяла нощ бродиловци умуваха в кръчмата какво да правят и се нахъсваха, че няма да кандисат и ще си "тричат" кучетата. Няколко дни преди това обаче бяха подписали предупредителни протоколи да не въртят с въжета животните. Ветеринарите също им бяха скръцнали със зъби. 
"Тричане" означава "въртене", а не "бесене", както ни набеждават, повтаряха сърдито хората и даваха за пример фактът че нито едно куче не е умряло от този обичай. 
Сутринта множеството тръгна към вира, но униформените взеха въжетата на мъжете, така че се наложи кучетата само да бъдат изкъпани.

На вратовете си животните носеха табели- "Тричан съм пет пъти", "Искам пак" и др. Едно от кучетата- Гонзо, за което "Труд" наскоро писа, наистина е тричано осем пъти и стопанинът му твърди че след всеки път става все по- здраво и пъргаво. 
За да не скърши хатъра на съселяните си и да не им се меси, кметът Илия Илиев си взел 2 дни отпуск. Но и той не издържа и дойде на вира да гледа като "цивилен". 

Половината ни гости дето идваха да видят представлението са глобени за фарове и колани, оплакаха се вчера пред "Труд" бродиловци и се заканиха догодина да си направят тайно обичая и никой да не ги разбере.