Пловдив се включва в националния неделен протест

36-тия митинг стартира от 11 часа пред Централна поща

Поредният неделен национален протест срещу монополите започва в няколко града в страната преди обяд. В Пловдив недоволните от енерго разпредеелителните дружества се събират от 11 часа пред сградата на Централна поща. Очаква се в митинга да се включат българските общности в Атина, Мадрид, Барселона. В България на бунт са заявили, че ще се вдигнат 18 града.

Едва двайсетина души се събраха вчера на 35-ти пореден протест срещу монополите в Пловдив. Въпреки скромния си брой и лошото време демонстрантите направиха своето традиционно шествие до централата на енергийното дружество EVN, водени от познатия на всички Иван Бояджиев - Дядя Ваня. На скромния протест, на който присъстваха предимно хора от третата възраст, имаше засилено полицейско присъствие.

Официално акцията срещу монополите и EVN продължава, но поради възникването на различни комитети организаторите не мога да стигнат до единомислие.

Втори месец продължават протестите в цялата страна срещу високите сметки за ток и парно.

Протестиращите граждани се обявиха за безпартийно участие на протестите и мирно изразяване на недоволството срещу системата. Сред исканията за спешна промяна са: национализация на електроразпределителните дружества, мораториум върху съдебните и изпълнителни дела, заведени от електроразпределителните дружества, топлофикация, водоснабдяване и банките, уточнява Дарик. Гражданите настояват за незабавно пускане на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй", разваляне концесиите за добив на злато; „Не" на приватизацията на БДЖ и ВМЗ „Сопот".