Православната ни църква номинирана за Нобел за мир

Поводът е 70 години от спасяването на българските евреи

Българската православна църква e номинирана за Нобелова награда за мир за 2013 г., се съобщава на официалния сайт на Светия синод на Българската православна църква. Поводът е спасяването на българските евреи.

През тази година България отбелязва 70 години от спасяването на своите евреи. Унищожаването на 50 000 невинни хора по време на най-жестокото преследване срещу евреите - Холокоста, бе спряно от цялото българско общество, благодарение на акцията на 43 депутати от 25-тото Народно събрание през 1943 г., начело с Димитър Пешев, зам.-председател на българския парламент тогава, и на 21 интелектуалци за отмяна на решението за депортиране, както и на последвалото взимане на крайното решение от цар Борис Трети (9 март 1943).

Но инициаторът и духовният двигател за спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта е именно Българската православна църква.

Нейните архиереи - екзарх Стефан, Пловдивският митрополит Кирил, както и целият Св. Синод на църквата играят водеща роля за спасяването на еврейската общност в нейния диоцез, както и срещу приемането и прилагането на закони, чрез които се предвиждала дискриминация на евреите, пишат от Светия синод.

Днес, 70 години по-късно, БПЦ е и единствената религиозна институция, номинирана за Нобелова награда за мир.

Лауреатите от номинираните за 2013 г. ще бъдат обявени през октомври тази година.

Номинацията е направена от Лъчезар Тошев, на които е дадено правото да номинират кандидати за Нобелова награда за мир. Лъчезар Тошев е почетен асоцииран член на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.