Русия не вижда ясни отстъпки от САЩ за ПРО

Свят

18-03-2013, 10:11

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Северна Корея плаши с "тотална война" САЩ

Москва не вижда преструктуриране на системата за противоракетна отбрана в Европа

В реч за засилване на американската противоракетна отбрана спрямо бъдещите заплахи от балистични ракети на КНДР, Чък Хейгъл - министърът на отбраната на САЩ – съобщи в петък, че противоракетната програма на НАТО ще бъде преструктурирана, за да се отговори на иранската заплаха.

 

По-конкретно, САЩ продължават да планират установяването в Турция на радар TPY-2 за засичане на обстрел с балистични ракети и тяхната траектория, както и установяването до 2018 г. на 24 ракети прихващачи SM3-IIA в Румъния и на още толкова в Полша.

 

"Това не е отстъпка към Русия", посочва руският вицепремиер Сергей Рябков,  в интервю за вестник "Комерсант". Според него няма никаква връзка между съобщението на Пентагона за преструктурирането на противоракетния щит и заявените цели от Русия.

 

"Не виждам никаква връзка между възраженията на Русия за разполагането на американски противоракетен щит в Европа и изявленията на американския министър на отбраната", заяви още Рябков. "Всичко свързано със стратегическата несигурност, породена от разполагането на противоракетния щит на САЩ и НАТО, остава непроменено".