Международният одит на ЕРП-тата – по идея на ЕВН

Животът

18-03-2013, 10:53

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Държавата тихомълком слага чадър над EVN

Ясно е, че докато чадърът продължава да е разпънат над ЕВН, те безнаказано ще се гаврят с потребителите и ще им спират тока

Представители на висшия мениджмънт на ЕВН преди около месец са били при президента Росен Плевнелиев, за да го убедят, че най-добрият начин за излизане от „кризата с високите сметки” е международен одит за ЕРП-тата, съобщиха за „Класа” енергийни експерти. Още с встъпването си в длъжност, министърът на енергетиката Асен Василев обяви тържествено, че ще има международен одит на предприятията в сектора. Не стана ясно обаче, как само за ден-два той разбра, че това ще е панацеята за енергетиката и с какво този одит ще помогне на бедните българи да си плащат сметките. В същото време международната проверка ще послужи като пореден чадър, който всички поставят над ЕВН. Както вече „Класа” писа, чадърът не е от вчера, очевидно ще продължи и сега, при служебния кабинет, защото, както се каза „има приемственост”.Нали и новият икономически министър се оказа съученик с предшественика си.

Като говорим за международен одит, трябва да си отговорим на следните въпроси:

1. Как ще бъде избран одиторът? Та нали именно тези големи одиторски компании са онези, които заверяват отчетите на големите чуждестранни фирми в България. Или и одиторът ще бъде „посочен“ на министър Василев от канцеларията на президента?

2. Кой ще плати за одитора? Ако са ЕРП-тата, нали това пак ще излезе от джоба на потребителя?

3. Какво очакваме да установи международния одитор? Ясно е, че нарушения на закона няма да бъдат открити. Дали подобна проверка ще покаже на българските граждани, че правителствата с една учудваща приемственост защитават интересите не само на държавните монополи в енергетиката, БЕХ, НЕК, ЕСО, но и на скъпите централи, които по силата на дългосрочните си договори са се обезпечили с норма на възвръщаемост 17%. Или просто ще замаже очите, като каже, че при ЕРП-тата всичко е законно?

4. Дали не е възможно идеята на ЕВН за индулгенции под формата на международен одит да е така радушно приета и защото така ще се избели и държавната черна кутия Български енергиен холдинг, които на абонаментен принцип харчат 20 милиона лева за година, за да изпълняват услуги за държавните енергийни дружества?

Само бъдещето ще покаже. Ясно е, че докато чадърът продължава да е разпънат над ЕВН, те безнаказано ще се гаврят с потребителите и ще им спират тока, защото за тях няма страх нито от ДКЕВР, нито от КЗК, нито от МИЕТ, нито от която и да било българска институция. Защото тях не само Плевнелиев ги пази. А сега той е и парламент, и президент и цялата власт.