Великите пости - борбата между духовното и плътско тяло

Животът

18-03-2013, 11:58

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Най-строгият режим за православните християни ще приключи на 5 май

След Сирни Заговезни - денят за прошка и смирение започва истинската битка на тялото с душата в най-строгият пост за православните християни този до Рождество Христово. Тази година Великденските пости започнаха по-късно и ще приключат на 5 май или ден преди Гергьовден. 

Според канона, който всяка година избира реда, по време на близо 50-дневния режим на плътски ограничения, не се позволява консумацията на животинска храна, алкохол, а в дните сряда и петък и растителна мазнина. Рибата и виното могат да се консумират по време на двата празнични дни -  Благовещение и  Връбница.

Морските дарове ще могат да се консумират с известни ограничения като най-подходящите дни от седмицата са неделя и вторник. Най-важното условия по време на постите е обаче смирението, приемането на хората и ежедневната молитва, без която те се превръщат в обикновена прочистваща диета. Идеята е ние да простим и да обикнем хората, така както Господ е простил и е обикнал нас.

Въпреки, че хранителните ограничения не са най-важното, преди време известната диетоложка д-р Емилова беше поставила постът на пиедистал след като излезе проучване, според което преди 60 години България е била на водеща позиция в света по брой столетници на глава от населението, период, в който строгите пости са съпътствали бита ни. За сметка на това сега страната ни е на челно място по страдащи от сърдечни забовялания. 

И все пак най-важната за здравето и за душата програма на постите включва именно молитвата и прошката, тъй като те дават освен спокойствие и духовна сила, но и стабилен имунитет, защото промяната започва от вътре навън.

Католоците също спазват Рождественият пост, но по Григорианския календар. При тях обаче в тези дни има известна свобода по отношение на храненето, в която не се изключват така категорично  всички животински продукти, както при православните християни.

Протестантите също са по Григорианския календар, заедно с праволславните арменци и руснаци. Те обаче не се съобразяват с точните дати на поста по канон, но прилагат ограничениятаи  по време на молитва в различни периоди от годината. 

Основната идея на поста обаче е свързана с ограничения при всяка деноминация, като главното е отказ от плътски наслади, към които могат да бъдат причислени не само блажните храни, но и телевизията, сексът, преяждането и всичко, към което човекът проявява слабост.