Естония с почетно консулство в Бургас

Мисия Бургас

18-03-2013, 12:49

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Гребенаров инспектира плаж по сигнал

Общо 162 почетни консулства има Естонската Република, като две от тях са в България

Зам.-министърът на външните работи на Естония Лаури Бамбус пристигна в Бургас, за да се срещне с областния управител Константин Гребенаров, като поводът за визитата бе предстояшо разкриване на почетно представителство на държавата в Морския град. Политикът бе придружаван от осланика на Естония в България Н. Пр. Томас Кук, почетния консул на Република Естония в София и Петко Русинов, почетен консул на Естония в Бургас.

Почетното консулство, обхващащо териториите на областите Бургас, Добрич, Силистра , Шумен и Варна.

Общо 162 почетни консулства има Естонската Република, като две от тях са в България. Функциите на почетните консули не са само представителни. Те осъществяват изключително активна дейност за създаване на добри взаимоотношения между различните държави, обмен на туристи, размяна на добри практики и опит.

„ Естонците пътуват много. Те харесват места където има слънце, което при нас липсва. Харесват още фолклорни фестивали и събития свързани със съвременното изкуство. Добри туристи са. Ето затова считам, че България ще хареса на моите сънародници и тук виждам една от основните роли на почетния консул.“- каза заместник-министърът на външните работи Лаури Бамбус.

В отговор на това Гребенаров презентира област Бургас като място с красиви слънчеви плажове, многообразно културно наследство и богат фолклор. Той поздрави естонската страна за избора на Почетния консул Петко Русинов, който познава като достойна, инициативна и диалогична личност.

„ Ще разчитаме изключително на г-н Русинов и на неговото добро име в международен мащаб, за да убедим Естония, че тук може да бъде открито всичко онова, от което се нуждаят техните туристи.“- каза Гребенаров.

Голям интерес сред гостите предизвика нестинарството и те поискаха от Областния управител да ги запознае по- подробно с този местен обичай. Губернаторът посочи Странджа планина и по специално село Българи, като мястото където днес нестинарството е запазено най-добре. Той не скри гордостта си от факта, че ритуалът е включен в Списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство.

„ На много места в нашия регион може да се насладите на танца върху жарава, но моят съвет е по-скоро гледайте, отколкото да опитвате.“- допълни Областният управител.