До 3 години – 100 км велоалеи в София

Столична община се хвали, че вече е изградила 35 километра

Изграждане на 100 км велоалеи в столицата в следващите три години е ангажиментът, който кметът и всички ние сме поели. За момента имаме изградени около 35 км, обяви зам.-кметът по транспорт Любомир Христов.

Той припомни, че преди около месец и половина общинският съвет е приел на идейна фаза цялостна програма за веломрежата в София. 

Христов обяви, че е започнало строителството на поредното велотрасе, което ще бъде между бул. "Гоце Делчев" и Южния парк по протежението на бул. "България" в зоните за пешеходно движение.

Предвижда се цялостна реконструкция на инженерните мрежи на тротоара, основен ремонт на тротоар и трасето за велосипедистите, уточни той.

"По този начин на практика ще се осигури свързаност на велоалеята, която изградихме на бул. "Гоце Делчев", тази на бул. "Цар Борис III" със съществуващата на бул. "Евлоги Георгиев" и Южния парк", добави зам.-кметът.

По думите му, последните няколко години са иновативни за София в сферата на строителството и по специално в изгражданетона велотрасета.

Що се отнася до констатираните проблеми при велоалеите - износващия пласт - по бул. "Бъкстон" и велоалеята между надлез "Надежда" и бул. "Мария Луиза", Любомир Христов обясни, че при нормални метеорологични условия, фирмите-изпълнителки ще възстановят тези участъци качествено.