Що за велоалея? Тротоар за пешеходци, мъка за велосипедисти

Новата настилката на велоалеята в кв. "Бъкстон" вече се руши

Няколко месеца след откриването й, велоалеята на столичния булевард "Бъкстон" вече се руши.

Износващият слой се рони при най-малкото съприкосновение. Дупките край шахтите, неравностите и високите бордюри също пречат на комфорта за каране на колело.

"Отлепилият се червен пласт в някои участъци и шахтите са изцяло ангажимент на съответното предприятие, Столична община не се ангажира да ги подменя и ремонтира", коментира пред bTV директорът на "Транспортна инфраструктура" към Столична община Георги Тодоров.

От общината обаче увериха, че повредената повърхност ще бъде ремонтирана изцяло за сметка на фирмата изпълнител.

Но дори когато повърхността се поправи, предвижването с колело няма да стане по-удобно, защото алеята винаги е заета с пешеходци, тъй като за тях не е оставено достатъчно място и те нямат друг избор, освен да ходят върху алеята.

"Тротоарът и велоалеята има достатъчен габарит за установяване на велосипедното движение и пешеходното движение. Вероятно заради самия визуален ефект, тази червена боя, пешеходците предпочитат да ходят по нея. Което всъщност е велоалея", коментира Тодоров.

В крайна сметка идеята на проектантите е подменена от гражданите - велоалеята се използва изцяло като тротоар, а за велосипедистите продължава да е по-удобно и безконфликтно да карат върху пътното платно.