12 камерунски козлета припкат в айтоския зоопарк

Бебчетата се родили миналата седмица

12 камерунски козлета и 3 муфлончета са последните попълнения в айтоското зоо семейство. Миналата седмица всички 6 женски станали майки, като част от двойките се сдобили с близначета и тризначета. Досега не се е случвало толкова много малки да се родят наведнъж, каза за Burgasutre шефката на градината Росица Златева.

След време част от бебчетата ще заминат за зоопаркове в страната, като най-вероятно едното ще е във Варна. Преди месец пък се родили три муфлончета. Малките вече се радват на идващата пролет и припкат в наскоро обновените помещения.

"Тази година времето се стопли по-рано, вече подобрявахме условията на пауните и фазаните, за да могат да гнездят по-лесно и да снасят яйца", обясни Златева. 

В зоопарка се надяват, че напролет, когато започва размножителният период при миещите мечки и двойката еноти Мишо и Моника ще зарадват Айтос с поколение. Както Burgasutre вече писа Моника пристигна от столицата, за да прави компания на самотния от няколко години Мишо, който също се пресели край морето от София. Засега обаче двамата все още не са започнали да работят за поколение.

Зоопаркът се стяга за комисия

Зооинженер, ветиринар и представители на РИОСВ и МОСВ са част от 5-членната комисия, която ще инспектира единствената в региона зооградина за подновяване на лиценза й. Както вече съобщихме това трябва да стане най-късно до края на май, когато изтича старият.
Комисията ще бъде на терен няколко дни, като през това време ще огледа състоянието на животните и клетките, изпълнението на предписанията, грижата на ветеринарния лекар за тях, менютата, обясниха за Burgasutre от община Айтос.

Управителката на градината Росица Златева пък допълни, че веднага щом изпълнят и последното предписание за разширяване на вътрешното помещение на маймуните ще продължи изпълнението на другия проект - изграждане на клетка за хищници.

В момента тя е на етап груб строеж. Финализирането й ще позволи в зоопарка отново да се завърнат хищниците, които от няколко години са настанени в други градини, поради липса на условия за гледането им в Бургаско. През 2013-а е предвидено да се смени с по-ситна и мрежата на фазаните.