Айтоският зоопарк се стяга за комисия, разширява клетките на маймуните

Експертите ще дойдат да оценят условията в рамките на няколко месеца, за да се поднови лиценза на градината

Айтоският зоопарк е започнал процедура по подновяване на лиценза си, според която в следващтие няколко месеца той ще бъде посетен от експертна комисия, която да оцени единствената по рода си зоологическа градина в региона.

Процедурата се провежда на всеки пет години. Едно от предписанията, които трябва да се изпълнят междувременно е да се разшири клетката на маймуните, които приютява айтоската зооградина.

"Ще започнем с разширяването на вътрешните помещения, които са недостатъчни като квадратура. При добро време до около месец трябва да сме готови. Това няма да попречи на посещенията в зоопарка. Докато не мине проверката няма да имаме нови животни ще разчитаме само на тези, които ще се родят при нас", обясни директорката Росица Златева пред "Фокус".

С подобряването на времето в зоопарка очакват повече посетители, особено през почивните дни. Интерес има от учениците в региона, пред които екипът на зоологическата градина изнася различни беседи за животните.

Зоопаркът е изцяло на издръжка на бюджета на община Айтос. Златева призна че затрудненията идват от това че общината не може да осигури средства извън бюджета, за да се направят нужните ремонти, но постепенно се върви и в тази посока. За няколко години има три нови клетки.