Доган излиза от парламента

Лютви Местан ще води в Кърджали, ГЕРБ и БСП готвят сблъсък на лидерите

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган вероятно ще се оттегли и от парламента. По неофициална информация от партийната централа Сокола не се очертава да води кандидатдепутатска листа, но ще се включи в предизборната кампания.

Мотивът му бил, че се е оттеглил от оперативното ръководство на ДПС, разказаха депесари. Докато не се видят окончателните листи на движението обаче, всяка информация е предпоследна.

Председателят на ДПС Лютви Местан пък ще води в Кърджали. Друг ключов район за движението - Смолян, ще бъде поверен на Мустафа Карадайъ. 
Голямото дебнене е във вихъра си в двете партии, които ще се борят за първото място на 12 май - ГЕРБ и БСП. Те изчакват опонентите си и още няма окончателни решения в кой район ще водят листи знаковите им лица.

В ГЕРБ например чакат решението на лидера си Бойко Борисов дали изобщо ще е кандидат-депутат. На изборите през 2009 г. той не се бори за парламента. Борисов бе кандидат-депутат само веднъж - през 2005 г. в листата на НДСВ за Пловдив-област. Но отказа да се закълне като депутат и избра да остане на позицията главен секретар на МВР.

За предсрочните избори Борисов в последния момент ще реши дали и в коя листа да е, обясниха от обкръжението му. Неофициални информации го спрягат за водач в 25-и район в София, където е Банкя.

На миналите избори там соцлистата води лидерът на БСП Сергей Станишев. Но и водачът на червените още пази в тайна къде ще се кандидатира. Ако повтори и ако Борисов реши да се кандидатира, 25-и район в София ще е арена на най-зрелищния сблъсък на изборите.

Засега най-големият проблем на БСП е Бургас. Освен че имат слаба структура, градът се управлява от един от най-успешните кметове на ГЕРБ - Димитър Николов. Досегашният соцдепутат Пламен Орешарски не е ясно дали отново ще води там.

Засега от ГЕРБ за първата позиция в листата се спряга доскорошната зам.-министърка на екологията Евелина Василева. Партията има решение да не номинира успешните си кметове за парламента, за да не подменя вота на хората.

Във Варна се очаква сблъсък между Лиляна Павлова (ГЕРБ) и Борислав Гуцанов от соцпартията. Централите на ГЕРБ и БСП са на финалната права в реденето на листите.