Въпреки протестите, въпреки оставката, №1 е ГЕРБ

Анализатори: протестът се намира в отлив, а партиите се намират в положение, че не могат да управляват

Ако изборите бяха днес, ГЕРБ щеше да спечели 19,7% от гласовете, а БСП - 18,6%.

Данните са на социолическа агенция "Галъп", но са към февруари, коментира пред bTV политологът Първан Симеонов.

"ГЕРБ не загуби толкова, колкото се очакваше. Има търсене за нов Сидеров. Има много социален патос в исканията на протестите", отчете той.

По думите му сега ситуацията прилича на политическа безизходица - и протестът се намира в отлив и партиите се намират в положение, че не могат да управляват.

"Ако сега този протест се уталожи, при първата неравност утре ще се появи отново", категоричен бе политологът.

Според него на предстоящите избори ще се сблъскат два подхода - единият е "дайте да обединим сили и да управляваме заедно", а другият - "когато отговорността е обща, е ничия".

На свой ред социологът от агенция "Медиана" Кольо Колев обяви, че 71% от българите смятат, че Бойко Борисов е подал оставка, за да спаси себе си и ГЕРБ от недоволството на народа, а 29% смятат, че го е направил, за да спаси страната.

Според проучването на "Медиана" ако изборите бяха сега, за ГЕРБ биха гласували 21,3%, а за БСП - 20,4%. Техните данни обаче се отнасят за този месец.

Политологът Първанов твърди, че сега у нас се търси човек, който да разкара "лошите" и да напълни джобовете на хората. Колев пък добави, че "сега не е моментът на разума, а на крясъка", а в такава среда партии като тази на Меглена Кунева не може да виреят.