Франциск получи символите на папската власт

Той приветства многобройната тълпа богомолци на площад Св. Петър

Папа Франциск получи символите на папската власт на пищна церемония във Ватикана.

Кардиналите му връчиха папската мантия, дрехата, която символизира ролята на папата като пастир, както и "Рибарският пръстен".

3000 полицаи охраняваха събитието, а гигантски екрани бяха инсталирани по целия главен булевард, водещ към площад Свети Петър.

Облечен в белите си папски одежди и застанал по средата на открит автомобил, главата на Римокатолическата църква приветства многобройните богомолци.

След това той се помоли на гроба на Свети Петър, смятан за първия папа в католическата традиция.

Хората от цял свят развяваха флагове от и плакати с хвалебствия за новия папа.

Бившият архиепископ на Буенос Айрес Хорхе Марио Берголио вече спечели сърцата в Рим с неофициаленият си стил, който контрастира на днешната помпозна церемония.

Лидерите на различни течения в християнството също присъстват на церемонията. Сред тях е и Константинополският патриарх Вартоломей I.

Църковните лидери призоваха Франциск да пристъпи към бързи реформи на разяжданата от интриги Римска курия, централната администрация на Римокатолическата църква, и неговите назначения в идните седмици ще бъдат зорко следени.

Папа Франциск съобщи, че ще работи за вяра, която е по-близо до обикновените хора и за социална справедливост, макар че умереният консерватор вероятно няма да промени основните догми на католическата доктрина.

Папа Франциск вече се сблъска с първото си дипломатическо главоболие. Президентката на родината му Аржентина Кристина Кирхнер го помоли да посредничи в спора с Великобритания заради суверенитета на Фолкландските острови.

Папата е критикуван в родината си и заради мълчанието му за жестокостите на военното управление на Аржентина по време на диктатурата през 70-те и 80-те години на миналия век.