Георги Сарай в съда: Бог да пази България! (+) (СНИМКИ)

Десетки се събраха на мирно шествие в подкрепа на пловдивчанина, обвинен в палеж на сградата на EVN

Обвиненият в палеж Георги Сарай остава в ареста, реши Пловдивският окръжен съд.

Магистратите промениха и мярката за неотклонение на Николай Славчев от парична гаранция в размер на 500 лева на домашен арест. Третият обвиняем - Румен Шекеров е на свобода срещу 1000 лв., а четвъртият - Иван Бахчевански, направил самопризнания, не е бил задържан изобщо.

С думите "Бог да пази България!" Георги Сарай влезе днес в съдебната зала, за да обжалва мярката "задържане под постоянен арест". ТВ операторът е обвинен в палежа на сграда на EVN в Пловдив.

Делото се разглежда при закрити врата, предаде репортер на Plovdivutre.bg. Причината за това решение е, че в разследването са използвани специални разузнавателни средства. Всички приятели и познати на Георги, както и многото журналисти, трябваше да напуснат залата, която се пръскаше по шевовете. СРС-тата изненадаха и адвоката на Георги - Красимир Елдъров. Научих за тях само час и половина преди заседанието, заяви той.

Изненадващо в залата се появи и друг обвиняем по този случай - Николай Славчев, пуснат по-рано от съда под гаранция. От прокуратурата са изискали неговото присъствие, макар че той е опериран от апендицит на 14 март.

Решението по обжалването ще бъде обявено публично от съдията по-късно днес. Защитникът на Георги Елдъров каза, че ще поиска да бъде изменена мярката му в "Домашен арест".

Преди заседанието на съда повече от 30 души се събраха на мирен протест, за да изразят твърдата си подкрепа към оператора Георги Сарай, обвинен за палежа на сграда на EVN в града.

Приятели, познати и съпричастни с идеята, че обвиненията към него са несправедливи, обявиха мирен протест в негова защита. Клиповете в интернет, на които се вижда как сграда на EVN гори, са израз на безсилието на хората в борбата им с монополистите, категорични бяха те.

Смятам, че дори и Георги да е извършил палежите, наказанието, което може да получи (до 8 години лишаване от свобода), е неоправдано, имайки предвид колко убийци и крадци са на свобода, заяви негов приятел.

В България явно е дошло времето, в което само по този начин може да се обърне внимание на наболелите проблеми в обществото, обяви друг младеж от шествието.

Да защитава Георги е ангажиран един от най-добрите адвокати по наказателно право – Красимир Елдъров.

Пред съдебната зала повече от два часа чакат решението на пловдивските магистрати приятелите на Георги, като така те искат да му покажат своята подкрепа. Пред вратите тихо чакаха и най-близките му хора - 80-годишната му баба и майка му. Междувременно приятелите на Георги споделиха, че днес младият мъж има юбилей - става на 30 години.