Бой за елитните школа – трима първолака за 1 място

Свободни места в столичните топучилища почти няма

Кампанията за записване на първолаци вече върви с пълна пара. По три хлапета чакат за място в елитните школа още преди края на март. Това показа проверка на "Монитор" в  столичните средни училища.

"Вече имаме над 300 заявления, а местата в паралелките за първи клас са 96", съобщи директорката на 31-во СУЧЕМ Николина Николчева.

Тройно над плануваните места са заявленията и в 18-о СОУ. За 168 стола в момента се състезават над 450 ученици.

Съотношението три към едно важи и в 32-ро СОУ "Свети Климент Охридски", където заявленията са над 400, а местата 144.

Традиционно официалното записване  ще започне след 24 май. Майките обаче вече се редят на опашки за подаване на молби и документи за прием на детето си в желаното училище.

И въпреки че подаването на заявления започна преди около месец, свободни места в топучилищата вече няма.

Традиционно най-малките ученици ще бъдат отсявани чрез класиране по определени критерии, разработено от всяко училище. Наскоро Комисията за защита от дискриминация обяви, че ще проверява критериите за дискриминация.

"До момента до нас не е достигала официално такова становище", коментира шефката на Столичния регионален просветен инспекторат Ваня Кастрева. По тази причина директорите на школата са обявили обичайните от няколко години насам критерии за прием на първолаци.

С предимство се приемат децата, които живеят в близост до сградата и тези, които имат родители преподаватели. Тези критерии носят по около 20 точки бонус на хлапето.

Толкова получават и кандидат-първолаците, чието братче или сестриче учи в същото школо.