Дърпа ли се дърпа Кипър, но и Европа се не дава

Свят

20-03-2013, 08:13

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

"Газпром" готов да купи Кипър

ЕС готов с помощ, но Никозия трябва да въведе Данък "депозит"

Председателят на Еврогрупата - група на министрите на финансите от зоната на единната валута - Йерун Дейселблум изрази снощи съжаление по повод решението на парламента в Никозия да отхвърли плана на Еврогрупата, ЕЦБ и МВФ за въвеждане на данък върху банковите депозити в Кипър, предаде ДПА.

В интервю за холандска телевизия Дейселблум каза, че изходът от гласуването в кипърския парламент, но потвърди, че Еврогрупата ще остане в готовност да помага на Кипър да осъществи необходимите реформи.

Планът за въвеждане на данък върху депозитите бе условие за отпускането на пакет от спасителни кредити за Кипър, припомня ДПА.

Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле изрази снощи съмнение, че банките в Кипър ще могат да отворят отново врати, след като прекратиха дейността си в събота заради
преговорите с международните институции.

По думите на Шойбле двете най-големи кипърски банки ще мога за функционират само ако разполагат с ликвидност, осигурена им спешно от ЕЦБ.

"Някой трябва да обясни това на кипърците", каза германският министър в интервю за тв канал Цет Де Еф.

По-рано вчера руският президент Владимир Путин разговаря по телефона на кипърския си колега Никос Анастасиадис, пред когото изрази безпокойството си от евентуалното въвеждане на данък върху банковите депозити, предаде ИТАР-ТАСС.

Според съобщението на Кремъл Путин е бил обезпокоен, че тази мярка ще засегне интересите на руски юридически и физически лица в Кипър.