Потичат чешмите, правят 10 велоалеи на "Витоша"

Мисия София

20-03-2013, 08:30

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Възстановяват 300 км. туристически алеи по Витоша

Прородният парк с амбициозна инфраструктурна програма

От тази пролет започва ремонт на чешмите в Природен парк "Витоша", съобщи за БТА Силвия Арангелова, експерт по туризма в Дирекцията на парка.

Ще бъдат възстановени чешмите в местностите "Златни мостове", "Дендрариума", по алеята от "Златни мостове" към кв."Владая", при хижа "Кумата", в местността "Боерица", по алеята от "Златни мостове" към хижа "Кумата" (на разклона за хижа "Боерица"), в местността "Яворова поляна", до хижа "Алеко", при Симеоновските езера, в местностите "Офелиите" и "Меча поляна", край селата Бистрица и Железница, и в местността "Игликина поляна".

Ремонтите са част от предвидените дейности по проект "Дейности по устойчиво управление на Природен парк "Витоша", финансиран по оперативна програма "Околна среда".

Общата стойност на проекта е 5 240 300 лева, от които от Европейския фонд за регионално развитие са 4 454 255 лева, а национално съфинансиране е 786 045 лева.

В полза на велотуристите е една от основните дейности по проекта, която ще започне тази пролет. Експертите разработват десет веломаршрута с определени нива на трудност, предназначени за различни целеви групи от хора.

Маршрутите ще бъдат описани, оформени и маркирани, като трасетата са избрани с цел да бъдат използвани от любители на планината с различни и специфични интереси и нужди.

Част от маршрутите са кв. "Драгалевци" - Драгалевски манастир - Боянско езеро - кв. "Бояна" - кв. "Драгалевци"; с. Чуйпетлово - м. "Църнел" - м. "Асланов рид" - с. Чуйпетлово; с. Чуйпетлово - подножието вр. Смильо - м. "Пчелище" - м. "Даута" - с. Чуйпетлово; с. Ярлово - Букапреславски проход - м. "Орлекови кошари" - м. "Шуматица" - вр. Смильо - м. "Градище" - с. Ярлово.

Най-леки са два от маршрутите - пътеката за ски бягане при х. "Ведра" и пътеката за ски бягане при х. "Сълзица". Те са подходящи за деца и по-неопитни велосипедисти, коментира Арангелова.

До края на март ще бъде обявена процедура за категоризация на веломаршрутите. Целта е да няма неприятни изненади за велотуристите и да попаднат на труден или непреодолим участък.

През пролетта ще започне и ремонт на част от туристическата инфраструктура в парка. Ще бъдат възстановени заслоните при м. "Меча чешма", при пещерата Духлата, в м. "Живата вода", при с. Боснек, на алеята от кв. "Владая" към м. "Златни мостове", по поречието на р. Рударщица край с. Рударци, на разклона за Копитото, в м. "Слънчев рид" и в м. "Железни врата".

До лятото ще се ремонтират и алеята от х. "Кумата" към м. "Златни мостове", която има дължина 1.68 км. Ще бъде възстановен и алейният маршрут и от кв. "Владая" към м. "Тихия кът", който е с дължина 3 км, посочи експертът.

Експертите от парка ще наблюдават и регистрират туристическия поток, ще разработят и програма за работа с доброволци.